Sociální odbor se nastěhoval do ubytovny pro sociálně slabé

Karlovy Vary – Pracoviště na neobvyklém místě otevřel sociální odbor karlovarského magistrátu – přímo v domově pro sociálně slabé. Městští úředníci doufají, že tak včas odhalí některé problémy, které dostávají lidi do ještě větší nouze a také zlepší ochranu dětí.

Pomoc při hledání zaměstnání, s vyplňováním formulářů, v nouzi i při exekucích je nejčastější náplní práce zaměstnanců karlovarského odboru, kteří pracují přímo v největší městské ubytovně. Práce v těsné blízkosti lidí, kterým pomáhají, je podle nich důležitá. „Zvyšuje se nezaměstnanost, lidé nemají příjmy a mají úvěry. Je dobré tomu předcházet,“ vysvětlila vedoucí karlovarského oddělení sociální pomoci Jana Reischlová.

Během zkušebního měsíce pomohly sociální pracovnice na jediné ubytovně téměř padesáti lidem. Tak obrovský zájem nikdo nečekal, ukázalo se však, že v domácím prostředí lidé častěji najdou odvahu a přijdou včas požádat o pomoc. „Tím, že ty pracovnice jsou přímo na místě, vyřeší ten problém mnohem rychleji,“ doplnil náměstek primátora pro sociální oblast Jiří Klsák.

Po nečekaném úspěchu ve zkušebním měsíci úřad v ubytovně zůstane. Jedinou změnou bude, že na bezpečnost úřednic přestane dohlížet agentura tak jako dosud. „Ta bude k 1. 6. končit a následně sem budou dáni zaměstnanci městské policie,“ přiblížil náměstek primátora pro správu majetku Petr Bursík.

Pomoc pro sociálně slabší chtějí karlovarští radní dál rozšiřovat. Do začátku letních prázdnin by město chtělo v ubytovně vybudovat také učebnu pro děti.

Antonín Bruštík o úřadu v ubytovně (zdroj: ČT24)