Pražským Citybusům praskají sloupky, oprava přijde na desítky milionů

Praha – Desítky milionů korun musí najít pražský dopravní podnik, aby mohl cestující dále vozit autobusy typu Citybus v provedení EURO3, které nakupoval po roce 2001. Nízkopodlažním vozům od koncernu Irisbus praskají sloupky a rámy zadních dveří, oprava každého z nich stojí 250 tisíc korun. Firma při ní současně prodlužuje životnost vozidel. Dopravce ubezpečil, že cestujícím kvůli závadám nic nehrozí.

Pražský dopravní podnik má celkem 160 autobusů Citybus v provedení EURO3 dodávaných od roku 2001. Od staršího typu známého jako Karosa-Renault Citybus se liší uložením motoru a převodovky, které u předchozích vozů bylo jiné a oblast u zadních dveří tolik nenamáhalo. Dopravce zatím opravil 46 autobusů, dalších šest je v opravě. Podle mluvčího DPP Petra Vorlíčka se cestujících problémy s rámy a sloupky v provozu nijak nedotknou. „Závada nemá žádný vliv na bezpečnost cestujících a je plně pod kontrolou našich pracovníků,“ zdůraznil.

Při velkých opravách, které trvají zhruba půl roku, chce dopravní podnik současně prodloužit životnost nízkopodlažních autobusů o tři až pět let. „Garantovaná životnost autobusu od výrobce je 12 let. Tyto velké opravy Citybusů se realizují, abychom udrželi požadovaný počet vypravených autobusů,“ zdůraznil mluvčí Vorlíček. Některé Citybusy, které dosáhnou hranice životnosti, však už zřejmě z provozu zmizí bez jejího prodlužování. Podle Vorlíčka bude pro každý vůz důležitý jeho celkový technický stav a nákladnost případné opravy. Všechny vozy už nemusí být potřeba. „V současnosti je trend vypravovat stále více kloubových autobusů,“ podotkl Vorlíček.

Problémy s praskajícími sloupky nejsou v pražské MHD úplnou novinkou. Trpěly na ně například kloubové autobusy SOR NB18, kterým krátce po svém dodání v roce 2010 praskaly sloupky čtvrtých dveří.

Citybusy jsou v autobusovém parku DPP stále nejrozšířenějším typem – včetně 49 kloubových vozů jich je celkem 365. Časem by je měly nahradit právě vozy SOR NB, mezi nimiž již převažují kloubové autobusy.