Odhozená cigareta podpálila střechu plzeňského domu

Plzeň – Uprostřed noci evakuovali hasiči 21 lidí, jejichž bytovému domu začala hořet střecha. Oheň střechu poškodil, jeho rozšíření do obytných částí už hasiči zabránili. Jejich zásah skončil asi po hodině a půl, většina obyvatel domu se potom mohla vrátit. Střecha podle hasičů vzplála od nedopalku cigarety v podkrovním bytě.

Střecha třípatrového domu v plzeňské Křížkově ulici začala hořet kolem půl jedné v noci. Nepříjemný budíček připravili hasiči 21 obyvatelům domu, další opustili hořící budovu sami již dříve. „Viděla jsem, jak do ulice couvá hasičské auto, pak jsem slyšela, jak bouchají hasiči na dveře. Říkali, že s největší pravděpodobností hoří střecha,“ uvedla obyvatelka domu. Azyl evakuovaní lidé nalezli v přístaveném autobusu.

Samotný boj s požárem netrval hasičům dlouho, po hodině a půl od chvíle, kdy se o ohni dozvěděli, bylo po všem. „Na likvidaci požáru ve střešním plášti nad půdní vestavbou hasiči nasadili dva proudy, z toho jeden z výškové techniky. Postupně rozebrali ohněm zasaženou část střechy a dohasili skrytá ohniska,“ popsala průběh zásahu mluvčí hasičského sboru Pavla Jakoubková.

Většina evakuovaných obyvatel se po druhé hodině v noci mohla vrátit domů, nikoli však všichni. Byty přímo pod střechou vytopila voda z hašení, lidé, kteří v nich žijí, tak museli zamířit do náhradního ubytování.

„Příčinou požáru byl nedopalek cigarety odhozený do hořlavého materiálu na balkoně podkrovního bytu, odtud se přes zavěšené prádlo rozšířil až do střešního pláště,“ dodala mluvčí.