Ubytovny, které nejsou k bydlení: Přijdou jejich obyvatelé o podporu?

Ostrava – Některé části Ostravy čelí kritice za to, že poskytují sociálně slabým ubytování určené k nebytovým účelům. Obyvatelům těchto objektů proto hrozí, že jim bude odebrán doplatek za bydlení. Agentura pro sociální začleňování již dopisem informovala obvod, město i kraj na tuto problematiku.

Stavební úřad v Centrálním městském obvodě Moravská Ostrava odhalil ubytovny, které ale k bydlení tohoto typu nemohou být využívány. Ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček upozornil, že až 350 lidem hrozí pobyt na ulici a bez sociálních dávek. 

Obvod zatím hovoří hlavně o dvou problematických ubytovnách v Cihelní a Tomkově ulici. U další ubytovny má podezření, že by situace mohla být obdobná. „Na těch ubytovnách v současné době zhruba 90 ubytovaných dostalo upozornění z úřadu práce, že jim může být pozastaven doplatek na bydlení,“ uvedl místostarosta obvodu Tomáš Kuřec (ČSSD), podle kterého sociální pracovníci s lidmi situaci řeší. 

Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování

„Je nezbytné, aby se společně sešla městská část, magistrát, kraj a úřad práce a našli řešení. Ti lidé se dostanou do bytové krize a buď skončí v nějakých dalších nebytových prostorech a špatných ubytovnách, nebo začnou migrovat po kraji. Jsme připraveni městu podat pomocnou ruku.“

Starosta obvodu ale nesouhlasí s tím, aby tito lidé dostali městské byty. „Na těch ubytovnách jsou bohužel lidé, kteří z předchozích nájemních vztahů, ať už u soukromníků, nebo v našich obecních bytech, mají vysoké dluhy. My máme zásady, že dlužníkům byty nepřidělujeme,“ uvedl Kuřec. Vedoucí oddělení nepojistných sociálních dávek Gabriela Petříková doplnila, že lidé dostali tříměsíční lhůtu, aby mohli situaci řešit. Na peníze tak stále mají nárok. Nejdříve o ně mohou přijít v červnu.