Firma měla nedostatek sklářů, vyučila je z nezaměstnaných

Karlovy Vary - Nedostatek vyučených sklářů musela řešit největší karlovarská sklárna. Po třech letech dnes ukončila první etapu projektu Nová kariéra, kterou úspěšně prošlo 10 absolventů. Firma je našla mezi nezaměstnanými, protože musela řešit generační problém a nahradit desítku odborníků, kteří postupně odchází do důchodu.

Největší karlovarská sklárna před třemi roky řešila akutní nedostatek sklářů. Zaměstnance proto začala hledat mezi lidmi vyučenými v jiném oboru. „Trápilo nás hlavně to, že jsme si spočítali v dlouhodobém horizontu, že reálně ze sklářských škol nedostaneme potřebný počet nových zaměstnanců,“ vysvětlila personální ředitelka Moser Karlovy Vary Světlana Hančová.

Zakázek je hodně, libuje si ředitel sklárny

Sklárna oslovila stovku nezaměstnaných. Padesát z nich si práci vyzkoušelo a ti nejlepší zůstali na devítiměsíční praxi. Výsledkem je 10 nových sklářů - foukačů i brusičů, kteří dnes dostali certifikát. „V současné době je situace velmi dobrá, zakázek máme dostatek, naopak někdy nestíháme dokonce i vyrábět,“ podotkl výrobní ředitel Moser Karlovy Vary Aleš Strejc.

Zájem o sklářský obor roste i na školách. Zatímco letos karlovarská průmyslovka přijala pouhé dva žáky, na příští rok se hlásí 16 uchazečů. „Někteří rodiče už přichází na to, že opravdu maturita vždycky neznamená, že ten člověk bude mít práci,“ upozornila Markéta Šlechtová, ředitelka SPŠ keramická a sklářská Karlovy Vary. Podle výrobního ředitele karlovarské sklárny má naopak téměř jisté uplatnění každý, kdo se osvědčí ve výrobě.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)