Dráhy dostaly už druhou pokutu za pozdní dodání „žraloka“

Plzeň - Už druhou smluvní pokutu uložil Plzeňský kraj Českým drahám za pozdní dodání vlakových souprav RegioShark (v překladu Krajský žralok). Dráhy budou peníze vymáhat po výrobci vlaků, polské společnosti Pesa, která zpozdila dodávku o čtyři měsíce.

S dodržením harmonogramu výroby měla polská společnost problémy už dříve. Na lince Plzeň–Domažlice měla druhá souprava vyjet už vloni v listopadu, namísto toho ji výrobce dodal až letos v lednu. Plzeňský kraj jako objednavatel vlakových spojů tehdy udělil Českým drahám více než půlmilionovou pokutu.

Nyní se situace opakuje u dalších čtyř souprav. „Prodlení trvalo celkem 138 dní, přičemž za jeden den prodlení je účtována pokuta 19 200 korun,“ říká Šárka Stará, mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje. Výše pokuty celkově přesahuje 2 600 000 korun.

Obě pokuty budou vymáhány v rámci smluvních závazků

Na České dráhy by ale neměla mít žádný dopad. Sankci za pozdní dodání druhé soupravy RegioShark už České dráhy Plzeňskému kraji uhradily. „Potom společně obě pokuty budou vymáhány v rámci smluvních závazků u výrobce, tedy u polské společnosti Pesa,“ oznámila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

„Pokuta půjde zpátky do veřejné dopravy, speciálně na zlepšení služeb ve veřejné dopravě,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a financí Václav Šlajs (ČSSD).

Plzeňský kraj objednal prostřednictvím Českých drah celkem devět vlakových souprav RegioShark za více než půl miliardy. Sedm z nich zůstane na vnitrostátní lince, další dvě začnou v prosinci příštího roku zajíždět do německého Schwandorfu. Na trati už jezdí osm souprav RegioShark, poslední devátou má výrobce dodat do června.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)