V Havířově pomáhají ženám po léčbě alkoholismu, aby uměly říct ne

Havířov - Více než polovina žen, které absolvují léčbu alkoholismu, se v Česku k pití opět vrátí. Zabránit tomu chce Armáda spásy ojedinělým projektem, který začal fungovat v Havířově. Prvním osmi ženám, které absolvují léčbu, nabízí na rok chráněné bydlení se zvláštním denním režimem.

„Ještě si vlastně nejsou jisty, že po ukončení léčby jsou schopny žít samostatným životem, takže pro tyto ženy my nabízíme naši následnou péči,“ uvedla koordinátorka projektu Vyhlídka pro ženy Lucie Pálková. Každý den si ženy rozdělí úkoly v bytě a svůj program konzultují s psychoterapeutem. Ten kontroluje mimo jiné také to, jestli opět nezačaly s pitím.  „Každý den děláme dechovou zkoušku, ženy si ji pak samy po celém dni dělají večer,“ dodala Pálková.

Podle ženy, která se s problémem závislosti na alkoholu léčila již třikrát, je vždy znovu snadné po sklence sáhnout. „Režim není takový jako v léčebně. Člověk má volnost, a to je v našem případě nebezpečná věc. My potřebujeme mít nějak ten čas organizovaný,“ podotkla.

V České republice je na alkoholu závislých přibližně 700 tisíc lidí. Mužů je sice dvakrát více než žen, rozdíl se ale rychle zmenšuje.  První speciální program pro ženy byl inspirován podobnými projekty pro muže, které už v Havířově úspěšně fungují několik let.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)