Nejničivější letošní požár v Královéhradeckém kraji začal úmyslně

Karlov (Jičínsko) – Bez zranění, zato však s pětimilionovou škodou skončil požár chalupy v Karlově na Jičínsku. Hořela nejprve střecha, která se potom propadla, požár se tak rozšířil i do vnitřních prostor. Podle policistů nevznikl požár, který způsobil letos v Královéhradeckém kraji vůbec největší škodu, náhodou – chalupu někdo zapálil.

Požár v Karlově vypukl ve čtvrtek ráno, postupně k němu přijelo pět hasičských jednotek. „Při příjezdu první jednotky hasičů na místo byla celá sedlová střecha s pálenými taškami v plamenech a následně se vlivem vysokého žáru propadla,“ popsala mluvčí hasičů Martina Žahourková. Boj s ohněm trval dvě hodiny, ačkoli hasiči zabránili jejímu rozšíření do obytného přízemí chalupy, stihl požár způsobit pětimilionovou škodu.

V Královéhradeckém kraji tak zatím je letos nejničivější, škoda o půl milionu překonala tu, kterou způsobil požár v krkonošském apartmánovém domě Klárka v lednu.

Vyšetřování příčiny karlovského požáru ukázalo, že nevznikl náhodou. Nejprve vyšetřovatelé uvažovali o možnosti, že vše způsobila závada elektroinstalace. To však vyloučili a přišli s jiným vysvětlením – chalupu někdo úmyslně zapálil. „Vnikl na pozemek u chalupy a nezjištěným způsobem objekt zapálil v zadní části chalupy,“ upřesnila policejní mluvčí Libuše Holá. Totožnost pachatele ale policisté neznají.