Do problémové chrudimské čtvrti se vracejí strážníci

Chrudim – Městská policie se vrací do opuštěné chrudimské čtvrti u nádraží. Obývají ji problémové rodiny, které radnice chce mít pod stálým dohledem – i kvůli tomu, že bytové domy nechala za evropské peníze kompletně opravit. Podmínkou přidělení dotace bylo, že pět let zůstanou domy v takovém stavu jako po rekonstrukci.

Neustálé hlídkování a kamery městské policie mají udržet klid v problémové čtvrti u chrudimského nádraží a zabránit poškození nedávno rekonstruovaných domů. „Je potřeba tuto investici minimálně pět let udržet tak, aby byla bez ničení nebo vandalismu,“ zdůvodnil chrudimský starosta Petr Řezníček s odkazem na podmínky evropské dotace.

Strážníci mívali u nádraží i služebnu, o kterou však během oprav přišli. Nyní se chystají nastěhovat se do ní znovu. „Hlídka tady bude jednočlenná i dvoučlenná, nepřetržitý provoz celý měsíc,“ slíbil vrchní strážník Josef Kudrnka. Terénní pracovníci potom budou vyrážet za místními problémovými lidmi.

Již před osídlením služebny má za sebou město vystěhování několika obyvatel. „Byli to většinou neplatiči a ti, co tady opravdu hodně narušovali pořádek a neplnili si své povinnosti, co se týče bytu, placení nájmu a všeho,“ shrnula chrudimská manažerka prevence kriminality Radka Pochobradská. Vystěhovaní většinou skončili v ubytovně pro sociálně slabé.

Michal Klokočník o nové služebně chrudimských strážníků (zdroj: ČT24)