ÚOHS potvrdil Karlovarským pokutu za arénu, město chystá žalobu

Karlovy Vary – Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil, že karlovarská radnice chybovala při zadání dodatku smluv na stavbu KV Arény. Platí tak pokuta půl milionu korun, kterou ÚOHS udělil. Město se ale s kritikou smluv z roku 2006 nechce smířit a připravuje správní žalobu.

Město se během stavby KV Arény rozhodlo dodatečně objednat projekční kabinu a stavební úpravy, které nebyly součástí původní zakázky. Smlouva na ně vznikla bez výběrového řízení, magistrát ji zadal v jednacím řízení bez uveřejnění. Podle ÚOHS postupoval nezákonně. „Mohlo dojít k podstatnému ovlivnění výběru nejvhodnějších nabídek,“ uvedl předseda úřadu Rafaj, ke kterému město podalo rozklad proti původnímu rozhodnutí. Potvrdil také půlmilionovou pokutu.

Vedení města o pokutě ví, poukazuje však, že problematické smlouvy vznikly v době, kdy v městské radě byli docela jiní lidé. Současní představitelé karlovarské radnice se od kroků svých předchůdců distancovali a chtějí zneplatnit původní smlouvu o dílo. Soudně se město chce bránit také pokutě. „V současné době naše právní zastoupení zpracovává správní žalobu, která bude v řádné lhůtě podána,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA).

KV Arénu postavilo za 1,2 miliardy korun sdružení firem Syner, Metrostav a Baustav. Stavbu provázely kontroverze, na počátku byla tzv. karlovarská losovačka. Radnice, která částku uhradila a je majitelem arény, se po změně vedení pokusila dosáhnout, aby byli za vlastníky haly označeni právě její stavitelé. Okresní soud ale její žalobu loni zamítl.

Antonín Bruštík o KV Aréně (zdroj: ČT24)