Romové se z Přednádraží stěhovat nemuseli, dostanou nové smlouvy

Ostrava - Majitel domů v Přednádraží chystá nové nájemní smlouvy pro vystěhované Romy. Krajský soud v Ostravě totiž rozhodl, že nařízení stavebního úřadu obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, podle kterého měl Oldřich Roztočil své nájemníky vystěhovat, není oprávněné. Roztočil tak nemusí zaplatit ani pokutu 30 000 korun za to, že Romy nevystěhoval. Radnice ale trvá na tom, že domy jsou životu nebezpečné. Stále podle ní platí i nařízení o vyklizení Přednádraží, protože proti němu nebyla podána žaloba. Uvedl to server Novinky.cz.

„Krajský soud v Ostravě změnil původní rozhodnutí ostravského okresního soudu a zamítl pokutu ve výši 30 tisíc korun s odůvodněním, že rozhodnutí stavebního úřadu MOaP o neprodleném vyklizení označených staveb v Přívoze není určité a není z něj možno odvodit, že by společnost Domy Přednádraží měla vůči jiným subjektům konkrétně stanovenou povinnost, kterou by nesplnila,“ uvedla mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Böhmová.

Romský aktivista: Rodiny se na návrat těší

Roztočil verdikt soudu uvítal. „Nyní se chystám na to, že lidem budu dávat nové nájemní smlouvy. Bohužel ne všechny domy jsou v Přednádraží ještě obyvatelné, ale dům číslo osm je téměř opravený,“ řekl serveru. Nyní se podle svých slov zaměří i na to, aby se v Přednádraží co nejdříve vyřešil problém nefunkční kanalizace.

Podle romského aktivisty a vedoucího neziskové organizace Vzájemné soužití Kumara Vishwanathana se již rodiny těší, že se budou moci vrátit. Nové nájemní smlouvy by měly dostat v pondělí: „Do 15. května bychom chtěli, aby se Přednádraží znovu rozsvítilo a byla zde elektřina, do konce května chceme oblast napojit na vodovodní řad. Zaplatí to naše organizace.“

Radnice ale považuje nařízení o vyklizení Přednádraží nadále za platné. „Nemáme informaci o tom, že by proti němu byla podána žaloba. Vlastník domů se proti nařízení o vyklizení odvolal a naše rozhodnutí o vyklizení bylo odvolacím orgánem (stavebně-správním odborem magistrátu) potvrzeno. Podle našeho názoru se soudní rozhodnutí týká vyklizení částí domů, které vlastník užíval jako kanceláře,“ řekla serveru mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

Události o situaci v Přednádraží (zdroj: ČT24)