Generální úklid tunelů zastavil Pražský okruh

Praha - Dálniční okruh v metropoli už druhý týden stojí kvůli generálnímu úklidu Cholupického a Lochkovského tunelu. Ředitelství silnic a dálnic z bezpečnostních důvodů odmítá nechat všechny tubusy průjezdné. A to i přesto, že u stavby Cholupického tunelu prosadilo jeho rozšíření skoro o metr, což daňové poplatníky vyšlo na tři čtvrtě miliardy.

Před tunely, kde probíhá generální úklid, se tvoří hlavně ve špičkách několikakilometrové kolony. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo i tubus nechvalně proslulého Cholupického tunelu. „Při servisních službách se tam pohybuje větší počet lidí, jedou ve čtyřiadvacetihodinových směnách. Kvůli bezpečnosti není možné tyto práce provádět za provozu,“ řekla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

A to ani přesto, že je tunel o 75 centimetrů širší, což podle kritiků stavbu prodražilo o tři čtvrtě miliardy. „Těch pár centimetrů, které se přidávaly, slouží pro běžný provoz. Každé zastavené vozidlo je obrovským potenciálním nebezpečím a zdrojem případného požáru,“ potvrdil odborník z ČVUT Pavel Přibyl.

Zatímco jindy silničářům stačí na generální úklid víkend, teď potřebovali 14 dnů. Mycí auta do tunelů přitom najela až tento pátek. Od 15. dubna jsou tunely zavřené, protože v nich měli hasiči cvičení a firma Eltodo pracovala na novém osvětlení.

Jenže řidiče v brzké době čeká další dopravní omezení. V tunelech totiž stále chybí vodicí světla. Až se začnou instalovat, oba tubusy zůstanou otevřené, silničáři pouze svedou dopravu do jednoho pruhu.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)