Do Českého ráje cesta příjemná je…

Český ráj - Nejstarší chráněná oblast v republice, Český ráj, patří k nejatraktivnějším místům v zemi. Rok od roku zdejší skalní města navštěvuje více turistů, loni jich bylo více než milion a čtvrt. Láká je hlavně příroda a sportovní aktivity. Naopak památky zaznamenaly mírný propad návštěvnosti.

Když se řekne Český ráj, každý si představí především pískovcová skalní města. V chráněné oblasti jsou ale také čtyři desítky rybníků, kde hnízdí vzácní ptáci. Území, které je od roku 2005 i geoparkem Unesco, přitahuje stále víc turistů. „Jsme schopni sledovat ty atraktivity, kde se platí vstupné. Loni to bylo milion čtyři sta tisíc návštěvníků,“ potvrdila manažerka Sdružení Český ráj Pavla Bičíková.

Loni se také poprvé od roku 2009 podařilo zastavit úbytek turistů ze zahraničí. Stále tu ale zní převážně čeština. Podle průzkumů přijíždí většina návštěvníků Českého ráje ze vzdálenosti větší než 50 kilometrů, láká je hlavně pěší turistika.

Vyšší zájem turistů pocítily i hotely a penziony, kde se v loňském roce ubytovalo 200 tisíc lidí, což je meziročně o 12 procent více.

Návštěvnost památek ale naopak mírně klesla, a to o dvě procenta. „Turistům vyhovuje nejen klasická prohlídka, ale především zážitek. Tomuto zájmu se památkové objekty přizpůsobují,“ konstatoval Petr Weiss z Národního památkového ústavu.

Nejnavštěvovanější památkou Českého ráje je zámek Dětenice. Tam zamířilo v minulém roce téměř 200 tisíc lidí. „Snažíme se zkombinovat prohlídky zámku s dalšími doprovodnými akcemi,“ řekla dětenická kastelánka Veronika Simonová. Zhruba poloviční návštěvnost pak hlásí třeba zámek Sychrov nebo hrad Trosky.

Do Českého ráje cesta příjemná je... (zdroj: ČT24)