Památník Karla Čapka slaví padesátiny

Stará Huť - Už padesát let funguje památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Vznikla nová expozice i filmový dokumentární film, který mapuje jeho historii. Oslavy výročí v místě, kde si Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou zřídili letní sídlo, vyvrcholí zítra.

Empírovou vilu ve Staré Huti uprostřed lesů a rybníků dostal Karel Čapek s manželkou Olgou svatebním darem. Místo si zamilovali a trávili tu veškerý volný čas až do Čapkovy smrti v roce 1938. „Pracovna Karla Čapka zůstala v původním stavu, tady psal určitě Cestu na sever, První partu, ale také spoustu novinových článků v době mnichovské krize,“ popisuje ředitelka památníku Kristina Váňová.

V podkroví manželé Čapkovi zřídili pokoje pro hosty. V jednom z nich přespával novinář Ferdinand Peroutka - tak často, že se místnosti začalo přezdívat Peroutkárna.

Po roce 1948 byl dům znárodněn, Olga směla obývat jen jednu místnost. V té době začala usilovat o vznik muzea. Podařilo se to ale až v roce 1963, kdy ve vile vznikla první výstava. „Dalším předělem byly roky 68-69, kdy došlo k dalším zásahům do expozice, muselo zmizet jméno TGM, musely zmizet opět některé knihy, dokumenty,“ pokračuje Váňová.

Památník Karla Čapka
Zdroj: ČT24

Po revoluci začala náročná obnova – nejen chátrajícího domu, ale hlavně ideově zastaralých expozic. Nyní, při 50. výročí, došlo k další obměně. A vznikl i nový dokument s názvem Ctnost ticha v režii Ondřeje Kepky. „Je to vlastně sběr výpovědí a vzpomínek pamětníků. Některé materiály jsou i 20 let staré, protože ti lidé dnes už bohužel nežijí,“ přiblížil Kepka.

Ti pamětníci, kteří ještě žijí, se zúčastní zítřejších oslav. A přítomen bude i Karel Čapek - alespoň na fotografii, kde s Ferdinandem Peroutkou prořezávají stromy.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)