Z kuchaře brusičem – s rekvalifikací pomůže nové vzdělávací středisko

Sezimovo Ústí - Nezaměstnaní už nemusejí hledat uplatnění jen s pomocí Úřadu práce, nově mohou využít služeb Informačního vzdělávacího střediska. Úplně první, které se zaměřuje na rekvalifikace a nabídku práce pro technické profese, vzniklo s podporou evropských dotací za necelých 20 milionů korun v Jihočeském kraji, kde je součástí odborné školy v Sezimově Ústí.

Zatímco v oblasti služeb si firmy mohou své budoucí zaměstnance vybírat ze stovek uchazečů, v oborech, jako jsou informační technologie, strojírenství, energetika či automatizace provozů je situace zcela opačná.

Odborných pracovníků se dlouhodobě nedostává. „Disproporce mezi požadavky na kvalifikované techniky a nabídkou pracovní síly je poměrně veliká,“ zdůrazňuje jeden z hlavních problémů na tuzemském trhu práce František Kamlach z Informačního vzdělávacího střediska.

Právě toto středisko pomáhá prostřednictvím rekvalifikací nezaměstnaným v každém věku znovu se zapojit do pracovního procesu. Třeba i v oboru, který je na hony vzdálen původní profesi. „Není to tak dávno, co jsme přijali právě jednoho absolventa rekvalifikačního kurzu. Byl původním vzděláním kuchař, teď se nám zaučuje jako poměrně zručný brusič,“ uvedla personální manažerka strojírenského podniku Kovosvit MAS.

Nabídka kursů a spolupráce se zaměstnavateli se ovšem neomezuje pouze na technické obory. Vzdělávací středisko se snaží odpovídat aktuálním potřebám trhu. Ačkoliv má rekvalifikační centrum své sídlo v jihočeském Sezimově Ústí, své služby nabízí všem žadatelům o práci i zaměstnavatelům napříč republikou. Dlouho ale jediné v zemi nebude, další by mělo vyrůst v Plzeňském kraji.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)