Prachatičtí se neshodnou na novém hřišti

České Budějovice – Obyvatele Prachatic rozděluje stavba nového hřiště. Plocha pro hokejbal má totiž vzniknout v městském parku. Část místních ale argumentuje tím, že údajně přijde o jednu z mála klidových zón. A proto sepsala nesouhlasnou petici. Druhá část naopak sportoviště vítá, a proto projekt podpořila také peticí. V tomto případě souhlasnou. Radnice už má přitom na stavbu přislíbenou dotaci.

V městském Parku Mládí má už na podzim začít stavba nového hřiště. Zmizí z něho část zeleně a vyroste tu multifunkční sportoviště. Části obyvatel se nelíbí, že přijdou o relaxační zónu. „Podle návrhu má být vybetonováno asi 1 500 m2 pozemku. Tím se park zmenší. Vznikne tady hřiště a přitom tři sta metrů odsud je jiné hřiště,“ argumentuje odpůrce projektu Jiří Janoušek. 

Odpůrci dále namítají, že možností, kde hřiště postavit, je víc. „Myslíme si, že by bylo vhodné, aby hřiště vzniklo na místě dnešního Domu dětí a mládeže, nebo na místě současné střelnice, která se bude stěhovat,“ uvádí některé možnosti řešení organizátorka protestní petice Kateřina Beranová.

To ale město odmítá. Hřiště je v plánech už šest let, má dokonce platné stavební povolení a teď na téměř dvacetimilionovou stavbu město získalo dotaci ve výši 85 %. O ni by případným přesunem hřiště přišlo. „Celá tato plocha byla i v územním plánu zařazena jako rezervní plocha pro rozvoj sportu. Pozemek bude zastavěn jen zčásti a zbytek bude dál využíván jako park,“ ukazuje na projektu starosta Prachatic Martin Malý.  

Stavbu podporuje i místní hokejbalový klub. Sloužit má nejen jim, ale i jako sportoviště pro veřejnost. „Momentálně se tam řeší povrch, takže by se tam mohly provozovat sporty jako in-line hokej, florbal, hokejbal apod.,“ říká zástupce hokejbalistů Prachatice Jiří Leffler. 

Zastupitelé se budou muset zabývat stavbou hřiště ještě jednou na své květnové schůzi. Do té doby jim budou doručeny i obě petice.

Prachatické rozdělilo hřiště (zdroj: ČT24)