Moravský kras se „oblékl“ do čistého

Brno - Moravský kras je po dnešku ještě lákavějším místem k jarnímu výletu. Stovky dětí v chráněné oblasti vysbíraly odpadky po turistech a zaplnily jimi hned několik kontejnerů. Odpoledne je za odměnu čekala návštěva místních krápníkových jeskyní.

Místo sobotního odpočinku čekala dobrovolníky úklidová mise. Jejím cílem bylo vyčistit Moravský kras od odpadků, které zde zanechali neukáznění turisté. Hlavními zbraněmi se staly rukavice a pytle na nasbírané odpadky. Účastníci úklidu se nejvíce potýkali s pet lahvemi a papíry. 

Akce se letos účastní zhruba osm set dobrovolníků. Po celém Moravském krasu je rozváží autobusy. Tradice velkého jarního úklidu trvá v Moravském krasu už jedenadvacet let. Zapojují se do něj hlavně školy, skautské a pionýrské oddíly nebo dětské domovy. Pozitivní příklad prý už polepšil i některé turisty, v okolí jeskyní je prý odpadků stále méně. „Špatná situace je především v okolí komunikací, zvláště tam, kde může zastavit auto, tak tam je velký nepořádek,“ přiznává vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka. 

Mezi kuriózní nálezy patří například zrezivělý kbelík nebo starý dalekohled, před pěti lety našla úklidová četa dokonce starou protipěchotní minu.

Moravský kras v čistém (zdroj: ČT24)