Brněnští medvědi dostali jména – Kometa a Nanuk

Brno - Lední medvíďata z brněnské zoo už mají svá jména. Lidé je vybrali ve veřejném hlasování. Kometa s Nanukem se tak dnes dočkali i slavnostního křtu. Medvědí dvojici se v Brně podařilo v krátké době odchovat už podruhé.

Hlasování o jména medvědů se účastnilo 107 tisíc lidí. Nanuk s Kometou tak mají našlápnuto k tomu stát se největší atrakcí zahrady, kde se lední medvíďata podařilo odchovat už podruhé. Do poslední chvíle se přitom Nanuk mohl jmenovat Rondo. Dvojici ledních medvědů křtil brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) a ředitel brněnského městského divadla Stanislav Moša. 

Jarní počasí přilákalo do brněnské zoo, která letos oslaví šedesát let své existence, davy návštěvníků. Ti se přišli podívat na křest dvojice ledních medvědů, kteří se narodili medvědici Coře v listopadu loňského roku. Před dvěma dny oslavili pět měsíců. Z bezpečnostních důvodů proto oba kmotři symbolicky křtili jen plyšové hračky. 

Medvědí dort v rosolu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kometa i Nanuk si za odměnu pochutnaly na speciálním medvědím dortu. „Nebyl to obyčejný dort, byl to speciální dort z dobrot, které běžně jedí, ale mají je nejraději: ryby, zelenina, ovoce, a to vše zalité v rosolu,“ popsala zvířecí lahůdku mluvčí brněnské zoologické zahrady Monika Brindzáková. 

Nanuk s Kometou jsou již druhými mláďaty ledních medvědů, která se v brněnské zoo podařilo v poslední době odchovat. „Vím o jedné zoologické zahradě, kde chovají medvíďata už od roku 1937, bylo tam přes šedesát porodů a odchovali tam jen pět medvíďat,“ vypočítal náročnost odchovu ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Medvědí předchůdci Nanuka s Kometou, Bill a Tom, dokázali do zoo nalákat statisíce návštěvníků. Potom se jejich cesty rozdělily: jeden z nich putoval do Prahy a druhý do Gelsenkirchenu. Do které zahrady nakonec zamíří Kometa s Nanukem, není zatím jasné.