Pražskou dopravu monitoruje i letadlo

Praha - Dopravní situaci v pražských ulicích sleduje od roku 1998 každý den i speciální letadlo. Letecký monitoring tak pomáhá informovat řidiče projíždějící metropolí. Informace ze vzduchu využívá i dopravní zpravodajství České televize, především ale rádia.

Pražskou dopravu z ptačí perspektivy sleduje z letadla už patnáct let Miroslav Kovář. „Monitorování dopravy se provádí v Praze pravidelně každý den mezi 7 a 9 hodinou, právě když vrcholí dopravní špička,“ uvedl Kovář.

Pilot sleduje kolony, nehody a uzavírky. Ve výšce kolem 400 metrů stráví zhruba 20 minut. Zatímco během všedních dnů je Praha plná aut, o víkendu je v ulicích klid. A tak je čas i na jiné výjimečné pohledy z kabiny.

Dopravu v Praze monitoruje i letadlo (zdroj: ČT24)

Letadlo, které takto krouží nad Prahou je jen jedno, jeho posádce se tak jako málokomu poštěstí vidět z výšky i třeba Pražský hrad.

Nebe nad metropolí patří dopravním letadlům, pak už jen policii a záchrance, výjimečně sem smějí vojáci a právě letadlo dopravní hlídky. „Jako jediné letadlo v České republice má řádově 14 razítek a povolení na to, aby právě mohlo nad Prahu,“ doplnil ředitel Global Assistance Jiří Machovec.

Z letiště ve Kbelích se stroj zvedá i při mimořádných událostech, jako jsou třeba povodně. A dokáže taky najít kradená auta. „On má dole na spodku 4 antény, které slouží k tomu, aby to zařízení, které je v tom vozidle, našlo,“ uvedl Machovec.

Možná se už brzo Miroslav Kovář dostane i mimo vzdušný prostor Prahy. V případě problémů se počítá s nasazením dopravní hlídky nad rekonstruovanou dálnici D1.