Úporný boj se svalovou dystrofií

Karlovy Vary – Desetiletý syn Květy Leščinšinové onemocněl vzácnou svalovou dystrofií. Kvůli tomu odešel od rodiny otec a matka tak na péči o syna zůstala sama. Pouze naděje, že lékaři včas najdou pro jejího syna lék, jí dodává sílu.

Vítek onemocněl, když mu bylo šest let. Svalové buňky mu postupně ochabují a nahrazuje je tuková tkáň. S nemocí Vítek bojuje, jak to jde. Jezdí do přírody, chodí do speciální školy. „Mezi šestým a desátým rokem tyto děti končí na invalidním vozíku a nemoc se dál zhoršuje,“ nastiňuje prognózu předseda společnosti Parent project Jozef Suchý. 

Vědci zatím lék na Vítkovu nemoc nenašli. Podle statistik trpí svalovou dystrofií v Česku dvě stě padesát lidí. Vítkova maminka však věří, že se lék najde včas. „Všechny problémy spojené s nemocí se snažíme zvládat sami,“ říká Květa Leščinšinová. 

Poté, co Vítek onemocněl, otec od rodiny odešel. Květa Leščinšinová jen za léky a bydlení měsíčně utratí přes deset tisíc korun. Na zábavu zdravotní sestře peníze nezbývají. „Je úžasné, jak to z finančního hlediska zvládá,“ chválí maminku Vítka finanční poradkyně Martina Křížová. „Pracuji na plný úvazek a snažím se Vítkovi zajistit optimální podmínky pro život,“ dodává paní Leščinšinová. 

Na všechno, co by Vítek potřeboval, ale sama nevydělá. Například na speciální auto peníze nejsou. Podobné starosti má podle odborníků víc než třetina rodičů postižených dětí. Poté, co lékaři zdravotní problém u dítěte odhalí, rodina se rozpadá. „Když se v rodině najednou vynoří takto zásadní problém, tak si partner v této situaci neumí představit společný život a utíká za něčím lepším,“ upozorňuje na nejčastější důvod odchodu partnera psycholog Karel Moravec. 

S rozpadem rodiny přichází většinou i finanční potíže. Ti, kteří rodinu opustí, totiž většinou nechtějí na zvýšené náklady spojené s nemocí přispívat.

Boj se svalovou dystrofií (zdroj: ČT24)