Ostravský hotel Palace čeká přestavba na vysokoškolské koleje

Ostrava - Ostravský hotelový komplex Palace se bourat nebude. Architektonickou památku chce soukromý investor přestavět na vysokoškolské koleje a nabídnout tak studentům dostupné bydlení přímo v centru. Finančně mu přispěje i město.

Před pěti lety ho čekala demolice, pak pomalu chátral na kraji takzvané mrtvé zóny ostravského centra a teď to konečně vypadá, že se zaprášené pokoje a chodby hotelu Palace dočkají nových obyvatel. A nepůjde o hotelové hosty, ale o 350 vysokoškoláků.

Nové vysokoškolské koleje v Ostravě (zdroj: ČT24)

„Mají okolo město, mají to nedaleko k Stodolní a mají to nedaleko právě ke středu města. Myslíme, že je to ideální místo pro studenty,“ uvedl spolumajitel bývalého hotelu Petr Skrla. Ostrava přidá soukromému investorovi 80 milionů z integrovaného plánu rozvoje města.

„Přesvědčilo to, že do centra města přijde 350 studentů, že se centrum oživí a že zachráníme budovu, na kterou už je vydán demoliční výměr,“ doplnil primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD). Podle Martina Strakoše z Národního památkového ústavu v Ostravě patří budovy, které tvoří celý areál, k význačným prvkům architektonického vývoje celého města.

  • Projekt přestavby hotelu Palace zdroj: ČT24
  • Nová podoba hotelu Palace zdroj: ČT24

S univerzitami ještě majitelé objektu nejednali, ale zájmem studentů jsou si jisti. I když například Vysoká škola báňská – Technická univerzita (VŠB-TU Ostrava) další volné pokoje nepotřebuje.

„Nové koleje, které vzniknou v centru města, by mohly být vhodnou doplňkovou alternativou i pro naše studenty. Zejména pro ty, kteří studují ekonomickou fakultu,“ řekla mluvčí VŠB-TU Ostrava Táňa Kantorková.

Přestavba hotelu Palace by měla začít už letos v létě a první studenti by se na své pokoje měli nastěhovat příští rok v říjnu.