Dobrovolníci pomáhají s migrací obojživelníků

Pardubice - Jedno z největších stěhování obojživelníků vrcholí v těchto dnech u obce Přívrat na Orlickoústecku. Skupina dobrovolníků se tam už osmým rokem snaží zachránit co nejvíc žab a čolků před koly aut. K rybníku jich přenesli na sedm tisíc, tedy o dva tisíce víc než loni.

Studenti pod záštitou Českého svazu ochránců přírody den co den vyrážejí na silnice nedaleko České Třebové. S kbelíky v ruce kontrolují záchytné nádoby. Silnice u obce Přívrat lemují stovky metrů zábran. Žáby a čolci tudy přecházejí k rybníku. „Obojživelníci táhnou především, když je vlhko a teplota v noci zhruba kolem sedmi stupňů,“ vysvětluje dobrovolník Martin Bednář.  

Pohled na silnice, kde zábrany nejsou, je tristní. Auta se totiž pro žabí populaci stala vážnou hrozbou. „Myslím, že se podařilo zastihnout přesun obojživelníků celý. Někdy se stane, že část obojživelníků přejde ještě dřív, než se stihnou postavit ty zábrany,“ odhaduje úspěch celé akce Vít Bednář z Českého svazu ochránců přírody Podorlicko. 

Loni dobrovolníkům s instalací zábran pomohla krajská dotace. Ochránci přiznávají, že sehnat peníze na další záchranu žab je čím dál složitější. „Letos nám žádné peníze nepřidělili a je to problém, protože nám finance docházejí,“ přiznává Vít Bednář. 

Od roku 2005 dobrovolníci v okolí Přívratu přenesli k vodě přes šedesát tisíc obojživelníků. Letošní transfer je u konce. Jestli bude pokračovat záchrana žab i za rok, závisí hlavně na dotacích.

Migrace obojživelníků (zdroj: ČT24)