Lidi na Chebsku obtěžují hejna much

Karlovy Vary - Tisíce much a zápach obtěžují obyvatele Horního Pelhřimova na Chebsku. Nedaleko jejich domů totiž německý zemědělec skladuje přírodní hnojivo, ze kterého se hejna much rozšířila do širokého okolí. Podle úřadů však farmář žádný zákon neporušuje.

Sedět u domu na zahradě je prakticky nemožné. Okna a dveře obsypaly tisíce much. Obtěžují ve dne v noci. Majitelé domů tvrdí, že poslední dva týdny mají ze života peklo. „Nakoupili jsme za pět set korun spreje, plácačky, mucholapky. Ty visí na stropě a jsou černé, už si nevím rady,“ popisuje zoufalou situaci obyvatel Horního Pelhřimova Jiří Francl. „Mám dvě malé děti. Budí nás v půl čtvrté ráno, že je mouchy žerou. Situace je hrozná, žádná návštěva u nás nevydrží,“ dodává jeho soused Jiří Vacek. 

Příčina muší invaze je přitom dobře známá. Německý zemědělec totiž na sousedních pozemcích už od podzimu skladuje přírodní hnojivo, převážně slepičí trus. „Je to celá hromada hnoje, která je prolezlá malinkými dírkami, ze kterých lezou larvy,“ říká další z místních Martin Zapletal.  

Plácnout mouchu není problém, nikomu totiž nechybí ani nepatří. Ale právě kvůli tomu mají lidé z okolních domů potíže. Úřady jim totiž nedokážou pomoct. Podle hygieny, odboru životního prostředí i zemědělské inspekce farmář žádný zákon neporušil. „Na základě našeho šetření se jedná o dočasné uložení. Podle zákona o hnojivech mohou být tato hnojiva uložena na zemědělské půdě nejdéle po dobu 24 měsíců,“ cituje příslušný zákon ředitel odboru zemědělské inspekce z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně Josef Svoboda. „Mám nesmírně trapný pocit a je mi smutno z toho, že úředníci nedokážou takový v podstatě banální problém vyřešit,“ přiznává vedoucí odboru komunální hygieny KHS Cheb Alice Galíková. 

Německý farmář Hubert Rustler už jednou lidem slíbil, že hromady hnoje zpracuje. Teď to řekl i České televizi. Tvrdí, že ho zdržela dlouhá zima a také porucha rozmetacího stroje. „Začneme práškovat a před prvním květnem by mělo být hotovo,“ uvádí německý zemědělec Hubert Rustler. 

Lidem teď nezbývá, než vydržet a věřit, že hnůj v dohodnutém termínu opravdu odveze.

Mouchy trápí lidi (zdroj: ČT24)