Myčka vlaků v Michli – jedna ze tří v Česku, jedna ze sta v Evropě

Praha – Nejenom to, co je dobře vidět na návrších nebo nad hladinou Vltavy, ale i to, co je skryté na veřejnosti nepřístupných místech, může patřit mezi unikáty města. V Praze je takovou skrytou perlou myčka vlaků – je jednou z pouhých tří v Česku a její pokročilá technologie ji řadí mezi zhruba stovku výjimečných v celé Evropě.

Michelská myčka vlaků patří Českým drahám, proto jsou uvnitř vidět především jejich vlaky, přesto jsou její návštěvníci velmi rozmanití: Na očistu přijíždějí jednotky City Elefant, které nesou na svých bedrech největší část tíže pražské příměstské dopravy, rychlíkové vagony, Pendolina i lehátkové vozy Německých drah. „Myčka je jedna z nejmodernějších v Evropě, je to německá technologie, těchto myček je kolem stovky,“ přiblížil přednosta Depa kolejových vozidel Praha Václav Sosna. Upřesnil, že dokáže umýt 120 různých typů vagonů.

Myčka vlaků (zdroj: ČT24)

Průjezd myčkou vlaků připomíná cestu průtahovou myčkou automobilů. „Vlak, který přijede, před myčkou zastaví. Tam ho zapřáhne potahové zařízení a vtáhne ho do myčky. Když se myje Elefant, tak se umyje nejdřív čelo, na prvním mycím portálu se nanese šampon, potom se umyjí boky. Asi po 60 metrech se začnou čelo i boky oplachovat na prvním a druhém kartáčovém stojanu,“ přiblížil Jaroslav Černý, který myčku obsluhuje. Doba, kterou vlak uvnitř stráví, je však podstatně delší, než je tomu u aut – celá hodina.

  • Před… zdroj: ČT24
  • … a po zdroj: ČT24

Myčka je velmi nenáročná co do spotřeby vody. K mytí vlaků používá dešťovou vodu, kterou navíc recykluje. „Špinavá voda, která se umyje, jde do zvláštního bazénu, odkud jde společně s chemií do zvláštních nádrží, kde se vysráží zase chemií. Jde to do kaolisů, tam se odděluje voda od špíny, špína se lisuje do takových briket a voda jde zpátky na mytí,“ popsal přednosta Sosna koloběh vody v myčce. Vysráženého kalu je za rok asi 24 tun, dráhy jimi naplní dva kontejnery.

Několikrát za rok přijíždí do myčky i „špinavec“ z nejslavnějších – souprava Venice Simplon Orient Expressu, který přes Prahu projíždí na některých svých cestách z Benátek do Londýna. Po návštěvě v Michli se při odjezdu ze smíchovského nádraží vždy blýská, ačkoli již má za sebou dlouhou cestu přes Itálii a Rakousko.

Vydáno pod