Kvalita by se měla upřednostňovat před ekonomikou, brání se učitelé

Hradec Králové - Královéhradecký kraj pokračuje ve slučování středních škol a opět to vyvolává emoce. Tentokrát u rodičů a učitelů Střední průmyslové školy v Hradci, která se má sloučit s nedalekou odbornou školou a učilištěm v Hradební ulici. Krajští zastupitelé dnes sloučení těsnou většinou schválili.

Petici proti sloučení podepsalo asi 1 800 lidí. Studenti, učitelé i obyvatelé Hradce. Sloučení vadí zejména lidem z průmyslovky. „Každá škola je na jiné úrovni, každý se hlásil na tu školu, protože chce studovat právě ji a ne tu druhou,“ řekl Michal Marek, student střední průmyslové školy. „Myslím si, že kvalita by se měla upřednostňovat před ekonomikou. Úroveň školy určitě půjde dolů,“ obává se místní učitel Pavel Pátý. 

Odpůrci sloučení tak promluvili k zastupitelům. Opozice navrhovala proces lépe připravit, koalice ale sloučení prosadila. „Nejsme proti sloučení, ale jsme proti tomuto rychlému způsobu,“ uvedl Milan Černý, otec studenta SPŠ. Ředitelka průmyslové školy říká, že se o chystaném sloučení dozvěděla teprve v únoru. „Paní radní Šormová nikdy nepřišla do školy, aby s námi jednala,“ řekla ředitelka školy Eva Stehlíková.

S tím ovšem radnice nesouhlasí.„ Myslím si, že to bylo prováděno velmi zodpovědně,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. „Slučování těchto dvou škol není nová záležitost. Debatu považujeme za dostatečnou,“ řekla radní Táňa Šormová. Ředitel SOŠ a SOU Hradební Pavel Jankovský se sloučením škol problém nemá. „Bylo to připraveno naprosto věcně, ze strany paní radní velmi objektivně,“ uvedl. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Kraj během dvou let sloučil desítku škol a chce v tom pokračovat. Argumentuje tím, že žáci, kteří se na střední školy hlásí, je naplní stěží z poloviny.