Poznáte padělky a zkrotíte inflaci? Dozvíte se na bankovní roadshow

České Budějovice – Česká koruna slaví dvacet let existence – a s ní i Česká národní banka. Putovní výstava k tomuto výročí se nyní přesunula do Českých Budějovic. Zájemci si na ní mohou ověřit, jestli dokáží poznat padělky bankovek, nebo si vyzkoušet práci bankéřů na interaktivních hrách. Expozice v Akademické knihovně Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude otevřená od 30. dubna do 24. května 2013. Vstupné se neplatí.

Obrněné auto v doprovodu policejní kolony, ozbrojení muži v kuklách a uzavřená ulice. Tak začínala před pěti měsíci v Ostravě roadshow České národní banky (ČNB). Ostří hoši byli natolik přesvědčiví, že překvapili i samotného guvernéra.

„Já jsem přišel z nádraží, nevěděl jsem, jestli mě sem pustí. Pánové naštěstí dali na mé ujištění, že to tu budu zahajovat,“ oddechl si tehdy s úsměvem na tváři šéf ČNB Miroslav Singer.

V Českých Budějovicích teď svoje turné centrální banka končí. I zde na návštěvníky čeká odměna v podobě trezoru plného milionů. Dostanou ji ti, kterým se podaří vytřídit neplatné peníze, udržet inflaci na dvouprocentní hranici nebo správně doplnit všechny ochranné prvky na bankovky.

Miroslav Singer, guvernér ČNB:

"Naše interaktivní výstava názorně a také s jistou mírou nadsázky ukazuje, jak Česká národní banka už dvacet let pečuje o českou korunu. O práci ČNB si na ní mohou návštěvníci nejenom přečíst, ale mohou si ji hned také vyzkoušet. Interaktivitou a zábavnou formou chceme vzbudit zájem školáků o ekonomii a principy fungování finančního trhu. Možná se více zamyslí nad významem peněz, ekonomickými pojmy jako inflace a třeba se i díky tomu dostanou blíže k matematice a ekonomii."

Zdroj: www.cnb.cz

„Je to soubor her, které umožňují dětem, aby si vlastníma rukama nebo pohybem vlastního těla vyzkoušely, jaké to je, být centrálním bankéřem,“ popisuje mluvčí ČNB Marek Petruš. Série pěti her může být například vhodným doplňkem k výuce finančního a ekonomického vzdělávání ve školách.

Interaktivní výstava ČNB dosud navštívila Ostravu, Brno, Ústí nad Labem, Hradec Králové a Plzeň a celkem jí prošlo přes 11 tisíc lidí. Po poslední regionální zastávce na jihu Čech bude ukončena v červnu 2013 v hlavní budově ČNB v Praze Na Příkopě.

Singer se potýká se skutečnou měnou

Zatímco děti si mohly na guvernéra ČNB hrát bez následků, Miroslav Singer bude příští týden řešit skutečný problém – slabou měnu. Od loňského listopadu oslabila o celou jednu korunu a přiblížila se k 26 korunám za euro.

To nyní sice nahrává exportérům, ale na druhou stranu lidem prodražuje dovolené, nákupy za hranicemi i dovozové zboží. „Čím slabší koruna bude, tím je pro domácnosti dražší nakupovat elektroniku. Projevuje se to i na cenách pohonných hmot,“ dodává hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Putovní výstava ČNB dorazila do Českých Budějovic (zdroj: ČT24)