Magistrát opravil školku, teď do ní přednostně chodí děti úředníků

Jihlava - Do mateřské školky v Mahenově ulici v Jihlavě se přednostně dostávají děti, jejichž rodiče pracují na krajském úřadě nebo na magistrátu. Za to, že kraj Vysočina pomohl s rekonstrukcí jedné ze školek, kterou magistrát zřizuje, mají jejich zaměstnanci u zápisů přednost. To se ale nelíbí rodičům ostatních dětí. Míst v jihlavských mateřských školách je totiž stále málo a předškolní zařízení musí odmítat třetinu zájemců.

Rodiče ostře kritizují praxi, kdy jsou do školek přednostně přijímány děti úředníků. „Je to školka zřízená z veřejných peněz a tam nevidím žádné právo ze strany magistrátu na takové upřednostnění vlastních zaměstnanců,“ stěžuje si jeden z rodičů Klaus Mike Hübner. Podle dalších jde o zneužití pravomoci veřejného činitele. „Já si myslím, že nejenom, že to není správné, ale je to porušení zákona a je to nemorální a zneužití pravomoci a mě překvapuje, že si někdo troufl ta slova zákona překroutit a takto vyložit,“ zdůraznil poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek.

Magistrát argumentuje novelizovaným paragrafem školského zákona a smlouvou s krajem Vysočina. „Tuhle praxi tady máme v Jihlavě 3 roky, je samozřejmě podpořena legislativou, nejedná se o žádné ilegální přijímání dětí do MŠ,“ míní Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství na Magistrátě města Jihlava.

Přes 250 dětí se do školky nedostane

Rodiče se zlobí hlavně kvůli tomu, že je stále velký převis poptávky po místech ve školce. Přestože se investovalo do několika nových budov, letos magistrát neumístí asi 257 dětí. I po odečtení mladších tří let zůstane bez školky 121 zájemců. „Já bych samozřejmě podal zákonné odvolání a obrátil bych se na MŠ v průběhu září, protože samozřejmě i během prázdnin nastávají změny,“ radí Koukal. Magistrát chtěl stavět ještě jednu novou školku pro sto dětí. Už má i stavební povolení. Investici ale nakonec zastavil kvůli úbytku nově narozených.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)