Zubrům se v Ralsku daří

Ralsko - V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku se daří stádu zubrů evropských. Do obory Židlov ho vypustili loni v dubnu, od té doby se rozrostlo o dvě telata. Stádo tak čítá deset kusů a patří k největším v Česku.

Jedno telátko se narodilo v srpnu, druhé v listopadu. Podle oborníka z Vojenských lesů a statků Miloslava Zikmunda obě prospívají. Se stádem prý nejsou žádné problémy, ani příliš neničí plot, který jim brání v pohybu z obory. Časem by zde mohly být až tři desítky zubrů. Obora čítá 3 780 hektarů. 

Zubři jsou největší volně žijící přežvýkavci v Evropě, takřka tři metry dlouhé zvíře váží až tunu a na výšku může mít v kohoutku skoro dva metry. Ve volné přírodě ale byli zubři vyhubeni asi před sto lety kvůli rozsáhlému kácení lesů. Jedním z míst, kde kdysi žili, je i okolí Ralska. Před vyhynutím zubry evropské zachránil umělý odchov v zoologických zahradách a dalších podobných zařízeních. Největší populace dnes žije v Bělověžském národním parku na hranicích Polska a Běloruska. Právě odtamtud Vojenské lesy a statky mají čtveřici samic a k nim získaly i býka z polského Kampinoského národního parku. Před vypuštěním do volné přírody žilo stádo v Ralsku více než rok v ohradě, za tu dobu se rozrostlo o tři telata.

Na celém světě žije asi 4 500 kusů, z toho dvě třetiny jsou ve volné přírodě a polodivokých chovech. V Česku se zatím zubři ve volné přírodě nevyskytují. Podle ochranářské společnosti Česká krajina, která usiluje o jejich návrat do volné přírody, se zubři nacházejí jen v oborách a zoologických zahradách. Nejrozsáhlejší území mají k dispozici právě v Ralsku.