Rozvrh uzavírek D1 je schválený. Obce se děsí přívalu kamionů

Poslední administrativní kroky pro zahájení oprav dálnice D1 jsou u konce. Ministerstvo dopravy schválilo harmonogram uzavírek na prvním úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou a na druhém úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Opravy dálnice tam mají začít po svátcích 9. května, kdy by se řidiči měli setkat s prvními uzavírkami. S těmi dojde i k uzavření některých odstavných parkovišť. Nedaleké obce se proto obávají, že budou kamiony nově parkovat přímo ve vsích.

V úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou začnou stavební práce ve středovém pásu, kde bude nutné na zhruba 300metrovém úseku uzavřít rychlejší pruhy, aby bylo možné rozebrat svodidla a umožnit přesunutí provozu z jednoho směru do druhého, řekl Jan Kroupa z Ředitelství silnic a dálnic. Zatím ale bude provoz zachován ve dvou pruzích v obou směrech, oba jízdní pruhy budou posunuty směrem ke kraji komunikace.     

Práce ve středním pruhu v tomto úseku budou podle ministerstva dopravy trvat do 20. května. Poté zde budou silničáři do poloviny června rozšiřovat krajnici vozovky. Ta se bude do 10. července rozšiřovat i mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

Obce se obávají odstavených kamionů

Rozšiřování dálnice se dotkne i odstavných parkovišť. Kvůli pracím budou některá uzavřená. Mezi nimi například i jedno z nejvytíženějších parkovišť na D1 Pávov. Starostové obcí podél D1 mají strach, že kamiony budou sjíždět z dálnice a parkovat v noci na návsích a podél cest. „Chci věřit prohlášení PČR, že dokáže zadržet kamiony na dálnici, aby zbytečně nesjížděly,“ říká Pavel Královec, starosta Štoků.

Kamiony na odstavném parkovišti
Zdroj: ČT24

Obavy mají i z toho, že kriminalita se z dálnic přesune do obcí a měst. Podle policejní statistiky se právě na dálničních parkovištích často krade. Ať už jde o pohonné hmoty nebo vloupání do aut. Nejvíce krádeží je na parkovišti u Velkého Meziříčí.

Celkem se letos mají opravovat čtyři úseky. O opravách nejvytíženější tuzemské dopravní tepny, která je deset let za svojí životností, rozhodlo ministerstvo dopravy předloni. Celá obnova dálnice potrvá několik let a má stát zhruba 14 miliard korun.

Harmonogram uzavírek na D1 (zdroj: ČT24)