Cyklisté a pěší se radovali předčasně - nábřeží jim patřit nebude

Praha - Plánovaná letní uzavírka Smetanova nábřeží v Praze se neuskuteční. Nábřeží mělo od května do června dočasně patřit hlavně pěším a cyklistům a automobilová doprava se sem v tuto dobu neměla vůbec dostat. Rada města se ale nedokázala dohodnout, a proto nestihla včas schválit potřebné materiály, řekl náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Záměr zklidnit lokalitu a uzavřít ji pro automobilovou dopravu se tak posouvá. Uzavírka se zřejmě uskuteční až od poloviny srpna do září.

Záměr dočasně uzavřít nábřeží sice nejdřív rada města schválila. Pozdější jednání o konkrétním technickém řešení, které by uzavírku umožnilo, ale radní zablokovali. „Uděláme ale vše pro to, aby se uzavírka uskutečnila v pozdějším termínu,“ uvedl Hudeček.

Vít Masare z Auto*Matu

„Lidé by sem měli cíleně chodit za procházkami, za kulturou, jít se sem jenom posadit a pozorovat okolní dění.“

Nábřeží mělo patřit pěším a cyklistům. Členové iniciativy Auto*Mat se chtěli na oživení atraktivní lokality s výhledem na Pražský hrad a Petřín podílet. Plánovali pořádání kulturních akcí. Už dříve v místech organizovali festival Zažít město jinak.

Cyklista na elektrokole v Praze
Zdroj: ČT24

Podle Auto*Mat se na nábřeží ve všední dny pohybuje přes 100 000 lidí, z toho asi třetina v automobilech. Praha dosud uzavírala Smetanovo nábřeží jednou za rok u příležitosti Dne bez aut. Náklady na několikatýdenní uzavírku a pořádání akcí by se pohybovaly kolem milionu korun.