Po zmizelých vodácích stále není ani stopy

Hodonín – Policisté pokračují v pátrají po dvou mužích a šestiletém dítěti. Vydali se ve středu na výlet člunem po řece Moravě v úseku Strážnice–Rohatec na Hodonínsku. Do cíle nedopluli, jejich osud je neznámý. Celodenní hledání bylo zatím bezvýsledné, zda se zmizelou skupinou souvisí nález převrácené loďky a dětské vesty, policie zatím neví.

Trojice využila slunečný první máj k výletu. Měla v plánu sjet řeku Moravu ze Strážnice do zhruba deset kilometrů vzdáleného Rohatce. Tok je v tomto úseku klidný, bez nebezpečných splavů, vodáci jsou z nedaleké vesnice Petrov, místo vemi dobře znali. Když do smluveného cíle trojice nedoplula, jejich příbuzní se obrátili na policii, která okamžitě vyhlásila pátrání a zapojila do něj i hasiče. Hledání začalo ve středu, pokračovalo i dnes, avšak opět bezvýsledně. Policisté a hasiči vyrazí na řeku i v pátek.

Vodohospodáři v poledne snížili v kritickém úseku hladinu řeky. V místě nazývaném Osypané břehy se již ve středu našla ve vodě převrácená loďka a dětská vesta. „Nevíme, zda se jedná o místo, kde mohlo dojít k neštěstí,“ zdůraznil policejní mluvčí Petr Zámečník.

Terén pátrání nepřeje

Pátrá se v naprosto nepřístupném terénu - jde to pouze na člunech. Pátrání pod vodou museli potápěči brzy zrušit. „Pod vodou je takové množství naplaveného materiálu, že nebylo možné tam poslat člověka. Byl by ohrožen další lidský život,“ zdůvodnil potápěč Miroslav Malý. Policisté také během dne obtelefonovali všechny příbuzné i známé zmizelých, obešli nemocnice v regionu a navštívili také restaurace a hotely na Hodonínsku. Trojici ale nenašli.

Na záludnost Moravy poukazují nejen policisté, ale i lidé, kteří pohřešovanou trojici znají. „Je to samý strom, samý kořen, bohužel, je to zrádné,“ podotkl soused z Petrova. Podle starostky Evy Mlýnkové byl ovšem jeden z účastníků plavby vášnivý rybář a na Moravě byl k vidění takřka denně.

Události o pátrání po vodácích (zdroj: ČT24)