Kavárna Slavia dnes opět otevřela – lidé dostali i řízky

Praha – Známá kavárna Slavia dnes po čtyřech dnech opět přivítala hosty. Uzavřena byla kvůli pondělnímu výbuchu plynu v Divadelní ulici. Zatímco však na Národní i na Smetanově nábřeží už přestává být vidět, co se stalo, „vzadu“ stále pokračuje odklízení následků výbuchu a také sčítání škod. Ty již dosáhly 100 milionů korun. Při explozi utrpělo zranění 43 lidí – nebýt podivuhodných okolností, mohlo jich být ještě více.

Fakulta sociálních věd UK, budova, která patří Řízení letového provozu, a palác Lažanských, kde sídlí FAMU i kavárna Slavia, a protější budovu Akademie věd poškodila exploze plynu nejvážněji. Návrat k běžnému životu se nejrychleji podařil právě provozovatelům Slavie. „Otevřeli jsme po čtyřech dnech. Vaříme, i když sortiment je trochu omezený. Klasické řízky ale v poledne budou,“ řekla dopoledne zaměstnankyně podniku Dagmar Lípová.

Vchod částečně omezují policejní pásky, ale hosté přicházeli už od osmi hodin. V kavárně byla poškozena dvě velká okna směřující do Národní ulice, tlaková vlna ale sklo nevysypala, pouze popraskalo. V předsálí kavárny Slavia strhl náraz po výbuchu jeden kvádr mramorového obložení a část vitráže. Hosté kavárny navíc – oproti předchozím dnům – mohou dojet tramvají až ke vchodu. Dopravní podnik opět otevřel zastávku Národní divadlo.

Již v Divadelní restauraci Slavie ale je zřejmé, že úplně se vzpamatovat z pondělních událostí potrvá centru Prahy ještě dlouho. „Všechna okna jsou beze skel, restaurace je uzavřena,“ řekla Lípová o restauraci. Některá okna přišla i o dřevěné obložení. Celkovou škodu v kavárně a restauraci odhadoval provozovatel na půl milionu korun, vše ale bude muset upřesnit pojišťovna.

Policejní vyšetřovatel vyčíslil škodu po výbuchu v pražské Divadelní ulici předběžně na 100 milionů korun. Mluvčí pražské policie Jan Daněk se domnívá, že se částka ještě může měnit - jde pouze o hrubý odhad.

Fakulta sociálních věd zůstává pro studenty nadále nepřístupná

Také budova Hollar, kde sídlí Fakulta sociálních věd, začíná být z nejhoršího venku, většina rozbitého skla a střepů je již uklizena a sklenáři zasklívají okna. Svítí jim na to světla, protože do budovy opět přichází i elektřina. V knihovně v bezprostřední blízkosti místa, kde plyn vybuchl, už stojí knihy zpátky v regálech, patrné jsou ale praskliny ve zdech. Přijde proto i statik, aby budovu zkontroloval. Další výuka zřejmě bude pokračovat po víkendu v náhradních prostorách.

Vedení fakulty se nyní podivuje shodě okolností, která možná zabránila vážnějším následkům. „Mimořádně se neučilo v největší posluchárně, která dostala zásah z první ruky. Zcela mimořádně odpadla jedna vyučovací hodina,“ uvedl děkan FSV Jakub Končelík. V knihovně také nikdo nebyl, místo obvyklé deváté hodiny totiž měla otevřít až v deset, mezitím ale došlo k výbuchu.

Likvidace škod v budově Hollar
Zdroj: ČT24/FSV UK Praha

Úklidové práce v Divadelní nadále pokračují

Tři dny od výbuchu zůstávají policisté pořád u domů na pražském Smetanově nábřeží – a hlídají před zloději. Majitelé domů a bytů nebudou s opravami hned tak hotovi – místo skel tak zatím mají v okně dřevotřískové desky. „Musíme dělat všechno pod dohledem památkářů, a protože jsou okna větší, bude to trvat tak měsíc, říkali,“ vysvětlila obyvatelka Divadelní ulice Monika Štibranyi.

Nejvíc poškozenou prostřední budovu nechal její majitel zabednit. Od pondělní exploze se tam ještě jednou sesunulo zdivo a hasiči pak museli odstranit i kus pavlače. Z přilehlé galerie se stále vynášejí výtvarná díla – často poškozená.

Pondělní výbuch zranil 43 lidí, z toho dva zůstávají dál v nemocnicích – jeden je pořád na jednotce intenzivní péče.

I v galerii se lidé náhodou vyhnuli nejohroženějším místům. „Domnívám se, že došlo k naprostému zázraku, z toho nejvíc zasaženého kusu odešlo pár lidí krátce předtím,“ říká majitel galerie Zdeněk Sklenář. Galerie Zdeněk Sklenář vznikla v polovině 90. let, systematicky se věnuje prezentaci českého umění v Česku i v zahraničí. Vystavuje autory od konce 19. století po současnou mladou generaci.

Kromě části Divadelní ulice je uzavřena také celá Krocínova. Schody z nábřeží do Divadelní ulice již jsou chodcům k dispozici. Plynaři také obnovili dodávku plynu do 13 přípojek v okolí.