Autobusy se vracejí do ulic u hradeckého nádraží, auta ještě počkají

Hradec Králové – Po deseti měsících – a téměř s půlročním zpožděním – se vrátí městské autobusy do Dukelské třídy a ulice S. K. Neumanna u královéhradeckého nádraží. Jejich oprava začala loni v červenci, od té doby byla komunikace spojující nádraží a silniční okruh neprodyšně uzavřena pro veškerou dopravu. Potíže měl nejenom dopravní podnik a cestující, ale i obchodníci, kteří mají v Dukelské a S. K. Neumanna své prodejny.

Město původně slibovalo, že přinejmenším městské autobusy se vrátí do opravovaných ulic v prosinci. Nic z toho nebylo – ještě v dubnu byly vozovky obehnány plotem a zcela rozkopané. Radnice odkazovala nespokojené občany na stavební firmu, ta je zase vracela na radnici, která prý dodala neúplnou dokumentaci, stěžovala si také na počasí. Nakonec se oprava ulic dostala do takové fáze, že se do oblasti mohla vrátit MHD, až nyní, počátkem května. Výluky autobusů skončí v sobotu. „Je to sedm autobusových linek plus noční linky,“ upřesnil Leo Sedláček z dopravního podniku.

Tím, že se do ulic Dukelská a S. K. Neumanna vracejí autobusy, však komplikace pro místní obyvatele a podnikatele nekončí, spíše naopak – teď přijde na řadu oprava chodníků. „Chodníky by byly dokončeny do konce měsíce srpna,“ uvedl jednatel stavební firmy SOVIS Petr Smola. Navíc do opravených ulic zatím nebude možné vjíždět osobními auty. Náměstek primátora Jindřich Vedlich upozornil, že ani s chodníky oprava neskončí, následovat budou úpravy náměstí 28. října.

Přemysl Šrámek o opravě ulic (zdroj: ČT24)

Město má kvůli opravě ulic na krku i soud. Žalobu chystají živnostníci, kterým kvůli uzavírce odešli zákazníci. „Zákazníci nenajdou svého obchodníka, obchody nejsou přístupné,“ zdůraznila majitelka realitní kanceláře Jana Koppová. Podle živnostníků byla akce špatně připravená a chtějí kompenzaci.