Na milovníky letadel čeká ve Kbelích nová expozice

Praha - Letecké muzeum Kbely v Praze zahájilo 45. výstavní sezonu. Lidé si tak opět můžou prohlédnout 5 hangárů plných letadel z minulého století. Nově teď navíc přibyla výstava o nacistické letecké výrobě na českém území. Podle organizátorů jde o nepříliš známou, ale velmi výraznou kapitolu období protektorátu – Němci s českým průmyslem počítali už dlouho před válkou.

Nová výstava v Leteckém muzeu Kbely se věnuje období let 1939–1945 a mapuje nepříliš známou, ale výraznou kapitolu protektorátní historie - výrobu nacistických letadel v Čechách a na Moravě. Ta byla tehdy nedílnou součástí německého zbrojení a její historickou součást není dobré zatracovat.

„Nacisti počítali s naším zbrojním průmyslem již dávno před okupací, takže měli naprosto přesně jasno, co se kde bude vyrábět,“ potvrzuje spoluautor výstavy Jan Sýkora z Vojenského historického ústavu.

Přestože byly české konstrukce letadel poměrně zastaralé, nacisté začali tuzemský průmysl využívat doslova na 100 procent. České letectví nikdy předtím nezažilo tak velký nárůst produkce jako během II. světové války.

V Česku se vyrobilo na 7 600 letadel

„Počítá se, že se na našem území jenom nových letadel vyrobilo téměř 7 600, nepočítala se do toho opravovaná letadla. Přes 6 procent nově vyrobených německých letadel během války bylo vyrobeno na našem území,“ doplňuje Sýkora.

Vyráběly se především cvičné letouny, a to například ve vysočanském závodu Aero. V Chebu nebo v Českých Budějovicích se pracovalo třeba i na proslulých Messerchmittech. Výstava se zaměřuje i na odpor českých dělníků proti nacistickému režimu. Snahy poškodit leteckou výrobu bylo tehdy ale téměř nemožné.

Pro sabotáž nebylo místo - výroba byla precizní

„Kontrola všech součástek, které se vyráběly, byla velice pečlivá, a proto většina toho odporu nebo jakákoliv sabotáž či poškození nářadí bylo snadno odhalitelné,“ podotýká spoluautor výstavy Miroslav Khol z Vojenského historického ústavu.

Letecké muzeum kromě nové výstavy láká ale i na své další expozice, které ukazují vývoj českého letectví od roku 1918 až do nedávné minulosti.

Muzeum ve Kbelích láká na novou expozici (zdroj: ČT24)