Starostové objednali sčítání dopravy na silnici I/7, ministerským číslům nevěří

Louny – Číslům, kterými ministerstvo dopravy zdůvodňuje odklady stavby rychlostní silnice R7 u Loun, nevěří starostové z okolí. Výsledky ministerského sčítání se rozhodli zpochybnit a objednali vlastní měření. Jsou přesvědčeni, že prokáží-li, že po současné dvoupruhové silnici I/7 jezdí příliš mnoho aut, ministerstvo přehodnotí své rozhodnutí nerozšiřovat v dohledné době komunikaci na čtyřpruhovou.

Elektronický měřicí systém, který objednali starostové z Lounska, umí změřit počet aut, jejich velikost a – na rozdíl od sčítačů s tužkou a papírem – i jejich rychlost. Zástupci obcí jsou také přesvědčeni, že jejich výsledky budou spolehlivější – a vyšší – než v případě ministerských měření. „Nemůže se stát, že by auto nebylo zaznamenáno,“ ubezpečil specialista na veřejnou dopravu Pavel Beneš. Ruční měření podle něj naopak je hodně chybové.

Ministerstvo kritiku odmítá. „Jedná se o standardizovanou metodu, která vychází z norem,“ zdůraznil jeho mluvčí Martin Novák. Lounští přesto očekávají, že výsledek jimi objednaného měření, bude ve srovnání s tím ministerským zhruba o polovinu vyšší. „My říkáme kvalifikovaným odhadem 20 tisíc vozidel, ministerstvo říká mezi 12 a 14 tisíci,“ shrnul starosta Radovan Šabata. Aktuální výsledky sice jeho očekávání nenaplnily, když ukázaly 15 tisíc vozidel denně, podle Šabaty je to však proto, že ve čtvrtek je slabší provoz.

Bude-li tomu tak, slibuje státní úřad, že údaje prověří a zareaguje na ně. Očekávaná dostavba rychlostní silnice R7 ovšem přesto nepřijde. „V některých úsecích, které jsou opravdu nebezpečné, jsme ochotni vybudovat třípruh,“ přiblížil mluvčí Novák. To starostům nevyhovuje, lounský starosta Šabata ji označil za „šílenost“ a ani žatecká starostaka Zdeňka Hamousová nechce přistoupit na méně než čtyři pruhy. „Chceme čtyřproudovku, region ji potřebuje,“ uvedla. Podle ministerstva má ale smysl utrácet miliardy korun za novou silnici jen tam, kde projede více než dvacet tisíc aut denně.

Jan Stuchlík o sčítání dopravy u Loun (zdroj: ČT24)

Silnice I/7, která prochází kolem Loun, je součástí tahu Praha – Chomutov – Německo. Výhledově se má celá proměnit ve čtyřpruhovou rychlostní komunikaci, ministerstvo dopravy však s její stavbou nespěchá – zatím je hotová pouze mezi Prahou a Slaným a blízko dokončení je úsek u Chomutova. Naopak obchvat Loun sice vznikl podle plánů pro rychlostní silnici, ale pouze v polovičním profilu. Všechny křižovatky tak jsou mimoúrovňové, současně však nemá více než jeden pruh v každém směru.