Rychlostní silnici Praha–Vary všichni chtějí, ale nikdo nestaví

Karlovy Vary – Krajští politici, starostové i představitelé Svazu průmyslu a dopravy opět vyzvali vládu k urychlení výstavby rychlostní silnice R6 z Karlových Varů do Prahy. Podle nich špatné dopravní spojení komplikuje rozvoj celého regionu a průmyslových zón. Zástupci Ředitelství silnic a dálnic i ministerstva dopravy ale odkazují stále na totéž – omezený rozpočet.

Výzvy k rychlé dostavbě rychlostní silnice (podle navrženého nového pojetí dálniční sítě v budoucnu dokonce dálnice) přicházejí do Prahy pravidelně. Kromě stížností místních politiků i řidičů obdrželi úředníci i petici, řidiči přesto stále mají k dispozici pouze jeden pruh v každém směru, místy i bez zpevněné krajnice. „Cesta do Prahy je zoufalost. Turisté, kteří přijíždějí do České republiky od západní hranice, jsou často zděšeni,“ charakterizoval komunikaci chodovský starosta Josef Hora. Rychlostní silnice R6 přitom už je zhruba z třetiny hotova, největší dokončená část však spojuje Karlovy Vary s Chebem. Podle karlovarského primátora Petra Kulhánka tak je město téměř napojeno na německou dálniční síť, zatímco od zbytku té české ho dělí skoro stokilometrová mezera.

Starosty a místní politiky podpořil také Svaz průmyslu a dopravy ČR, podle jeho prezidenta Jaroslava Hanáka i nekvalitní dopravní spojení s Prahou přispívá k tomu, že patří Karlovarský kraj mezi ty s největší nezaměstnaností. „Zhoršuje to podnikatelské prostředí, zhoršuje to konkurenceschopnost tady těch firem tady v regionu,“ zdůraznil.

Stát se přesto nechystá dostavbu R6 urychlit. Ředitelství silnic a dálnic zatím připravuje stavby obchvatů, v první řadě přijdou na řadu středočeské obce Krušovice a Řevničov a Lubenec na Lounsku. „Stavby bychom chtěli mít připraveny do roku 2015,“ uvedl ředitel karlovarské pobočky ŘSD Martin Leichter. K zahájení staveb podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka jistě nedojde dříve, je totiž potřeba vykoupit pozemky a dojednat s obcemi změny územních plánů. Karlovarský hejtman Josef Novotný upřesnil, že je zatím vykoupeno jenom 20 procent pozemků. „Moc toho podle mého připraveno není,“ podotkl.

O dalším osudu rychlostní silnice by mohla rozhodnout nová dopravní studie. Její výsledky budou znát odborníci ještě tento měsíc.

Antonín Bruštík o rychlostní silnici R6 (zdroj: ČT24)