Hagibor je celý soukromý, Praha 10 prodala poslední obecní pozemky

Praha – Poslední pozemky, které jí patřily v oblasti Hagiboru, prodala Praha 10 za 25 milionů společnosti Vinohradská Development. Té již patří všechny okolní pozemky. Prodej kritizují místní občanská sdružení, podle kterých je cena příliš nízká.

Aktivisté považují pozemky na Hagiboru za lukrativní, cena 25 milionů korun tomu podle nich neodpovídá. „Městská část prodala asi 6 000 metrů čtverečních po čtyřech tisících za metr firmě, která to jistě časem přeprodá za troj nebo čtyřnásobek,“ uvedla ekonomka Lucie Sedmihradská, která spolupracuje s občanským sdružením Zaostřeno na Desítku.

Vedení městské části ale zdůraznilo, že prodej byl jediná možnost, Praze 10 patřil pouze „ostrůvek“ mezi dalšími pozemky Vinohradské Development. „Jedná se o pozemky, které komise územního rozvoje shledala jako nepotřebné. Jde o území, pod kterým jsou nějaké staré stavby, kryty civilní obrany a podobně,“ charakterizoval prodané pozemky místostarosta Bohumil Zoufalík.

Hagibor je oblast ve Strašnicích, která sousedí s židovskými hřbitovy. Název upomíná na někdejší sportovní klub ŽSK Hagibor, který zde působil. Město z něj kdysi chtělo učinit jedno z center pražského sportu a postavit víceúčelovou hokejovou halu pro mistrovství světa. Ta však nakonec vyrostla ve Vysočanech, o osudu Hagiboru potom magistrát dlouho přemýšlel – v územním plánu totiž hala stále je. Vedení města několikrát navrhovalo změnu územního plánu, podle níž by měla být dokončena urbanizace území se zachováním sportu a vznikem náměstí, v dubnu přijalo zastupitelstvo návrh zadání celoměstsky významné změny, podle které bude mít území víceúčelové využití.