Kvůli úřadům mají překladiště pod okny, zatím bojují marně

Třebíč - Obyvatelé čtvrti rodinných domů v Třebíči bojují s překladištěm odpadu. Jeho stavbu přímo pod jejich okny povolily úřady. Lidé si teď stěžují na hluk, prach, ale zejména na zápach, kvůli kterému nemohou ani větrat. Sepsali už petici a tlačí i na ombudsmana. Překladiště by se mohlo přesunout mimo sousedství obytných domů. Podle vedení společnosti, která jej provozuje, to ale nebude dříve než za rok.

Jediná klidná ulice dělí obyvatele čtvrti rodinných domků od překladiště odpadu. Lidé si stěžují na prach, hluk i zápach. Odpadová společnost má ale všechna potřebná povolení a ani opakované kontroly u ní nenašly žádný prohřešek proti provoznímu řádu. „Bohužel se tady setkáváme s tím, že jsme na okraji průmyslové zóny a bytové zástavby. A z toho vzniká ta situace,“ uvedl Marcel Benda, regionální ředitel AVE CZ odpadové hospodářství.

Podle rozzlobených obyvatel situaci zavinily úřady, které povolily stavbu překladiště přímo pod okny jejich domů. Shromáždili proto fotodokumentaci, sepsali petici a obracejí se i na ombudsmana. Obyvatel se zastávají i opoziční zastupitelé a tlačí na vedení města, aby situaci urychleně řešilo.

„My jim můžeme pomoct vyhledat jiné místo, v jiné průmyslové zóně, tak, aby to nebylo v sousedství obytných domů,“ uvedl Milan Zeibert (nestr.), místostarosta Třebíče. Podle vedení společnosti ale může trvat minimálně rok, než se pro přestěhování areálu podaří získat veškerá povolení.

Překladiště přímo pod okny trápí obyvatele Třebíče zápachem (zdroj: ČT24)