Slavnosti svobody začínají. V Plzni děkují Američanům, v Praze Rusům

Plzeň - V Plzni dnes začaly tradiční slavnosti svobody. Čtyřdenní program nabízí kolony historických vozidel, setkání s válečnými veterány a několik autentických vojenských kempů v centru města. V neděli seskočí na náměstí Republiky dokonce parašutisté. V pražských Dejvicích dnes lidé vzpomínali u pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, jehož vojska osvobodila severní, střední a východní Čechy.

Podobně jako v roce 1945 bude teď v následujících dnech vypadat centrum Plzně. Část military kempů vyrostla už dnes dopoledne pod náměstím Republiky a obrněná vozidla obsadila okolní ulice. Další kluby, které představují skutečné jednotky z druhé světové války, se pak utábořily za obchodním domem Plaza. „Snažíme se ukázat, jak to opravdu vypadalo. Detaily, oblečení, jídlo, pohledy v angličtině, dobová technika, dobové zbraně,“ popsal Michal Kindl z A.C.W. Sallon, Plzeň.

Belgický veterán: Tolik šťastných lidí pohromadě jsem nikdy neviděl

Na 68. výročí konce 2. světové války a osvobození americkou armádou přijeli do Plzně také váleční veteráni, kteří se přímo účastnili osvobozování města. Kromě bývalých amerických vojáků se oslav účastní i veteráni z Belgie. Zavzpomínat přijel i bývalý příslušník 2. pěší divize Earl Ingram. „Vzpomínám na to, jako by to bylo včera. Lidé byli tak šťastní. Tolik šťastných lidí pohromadě jsem nikdy neviděl,“ uvedl. 

Začátek slavností dnes provázely hlavně přehlídky vozidel a armádního zázemí. Nechyběla polní kuchyně nebo vojenský štáb. Došlo i na zajatce z řad německé armády. V dalších dnech ale bude následovat i trochu netradiční program. „Bude tu taková novinka, která ještě na slavnostech nebyla, a to seskok parašutistů přímo na náměstí Republiky,“ láká návštěvníky Zuzana Smotlachová z odboru prezentace a marketingu města Plzně. Slavnosti potrvají až do pondělka, slavnostně zakončeny budou pietním aktem na Americké třídě.

V Praze lidé vzpomínali na maršála Koněva

V pražských Dejvicích lidé vzpomínali u pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Akci pořádal Český svaz bojovníků za svobodu a Českoruská společnost. Pamětníci a zástupci ministerstva obrany položili věnce k pomníku maršála Koněva za doprovodu čestné stráže Armády České republiky a vojenské hudby. Vojska maršála Koněva osvobodila severní, střední a východní Čechy a jako první se v květnu 1945 dostala do Prahy. 

Antonínu Štíchovi bylo v té době 21 let a viděl maršála Koněva na vlastní oči:

„Když 9. května přijížděl do Prahy, u Národního divadla ho lidé poznali a vypukly ovace. Seděl v autě a stále nechtěl vystoupit, tak ho zvedli i s tím autem. Takže mu nakonec nezbylo nic jiného, než mezi lidi vstoupit a byl velmi objímán. Přijel ve slavnostní uniformě s medailemi, které si za války zasloužil. To opravdu stálo za to, to byl nádherný pohled a bylo to krásné.“

Pietní akce se zúčastnil i Emil Šneberk. Když mu bylo 14, bojoval se zbraní v ruce na Kladenské ulici. „Můj otec byl důstojníkem československé lidové armády, proto byl i velitelem této barikády. Zbraní jsme se zmocnili v kasárnách říšské pracovní služby. Jednu pušku jsem obdržel i já a stal jsem se ve 14 letech obráncem barikády,“ vyprávěl.