Děčínský oříšek: Kudy vést dálniční přivaděč?

Děčín - Přímo skrz městskou dominantu Děčína má vést trasa dálničního přivaděče. Jednou z variant je i tunel pod oblíbenou vyhlídkou. Tuto možnost teď řeší úřady. Magistrát i místní ale protestují. Jenomže trasa pro přivaděč se hledá už dvacet let. Zatím se každá z variant setkala s protestem obyvatel.

Luděk Novák bydlí půl metru od silnice, která nahrazuje dálniční přivaděč. Spočítal, že mu každou hodinu pod okny projede tisícovka aut. Navíc stojící domy podél přetížené silnice praskají, shodují se jejich majitelé. „Je to opravdu katastrofální stav, ten provoz je tady neúměrný,“ uvedl Jiří Štěrba (SaN), starosta Libouchce.

Kudy přivaděč povede, zatím stále není jasné. Proti jeho trase v místě bývalé železnice dříve podepsaly petici 4 tisíce lidí. Ředitelství silnic a dálnic teď prosazuje novou variantu. Kvůli silnici by se musela prokopat skála. Kamiony by tak jezdily přímo do centra. Proti tomu se na posledním zasedání postavili zase zastupitelé města. „Procházela by vlastně nejcennějším územím,“ říká Pavel Sinko (ČSSD), náměstek děčínského primátora.

Bez protestů ale není ani další možnost – vést silnici údolím na okraji města. To dlouhodobě odmítají ekologové a lidé z přilehlých domů. „Krajský úřad obdržel téměř stovku připomínek a jsou proti všem navrhovaným variantám,“ uvedla Magdaléna Hanáčková, mluvčí Ústeckého kraje. Odborníci odhadují, že po dostavbě D8 městem projede ještě víc aut.

Děčínský oříšek: Kudy vést dálniční přivaděč? (zdroj: ČT24)