Nová majitelka vrací Rýchorské boudě život

Krkonoše - Krkonošská Rýchorská bouda, kterou vloni správa národního parku kvůli ztrátovosti zavřela, dostala novou šanci. Ochranářům se podařilo najít člověka, který ji bude v nelehkých podmínkách nejpřísněji střežené zóny hor provozovat.

Alena Dušková se pustila do nelehkého podnikání na léta prodělečné Rýchorské boudě. Pronajala si ji od Správy Krkonošského národního parku. „Nechtěla jsem, aby tenhle ten skvost a klenot Rýchorského hřebene byl zavřený a dopadl jako Petrovka,“ uvedla Alena Dušková, provozovatelka Rýchorské boudy.

K boudě jedině pěšky

Původní profesí učitelka byla podle ochranářů jediná, kdo měl nakonec o Rýchorku zájem. Řadu dalších lidí odrazovala přísná pravidla ochrany přírody. U boudy například nelze postavit ani menší sjezdovku, za ubytováním se musí pěšky.

Nová majitelka chce obnovit i ekologické programy

Podle Duškové jde ale spíš o srdeční záležitost. Na Rýchorské boudě chce obnovit i ekologické programy včetně přednášek. V minulosti se tady na ekologicky zaměřených pobytech pro školy ročně vystřídala asi tisícovka dětí. Ochranáři boudu provozovali od sedmdesátých let.

Rýchorská bouda znovu ožívá (zdroj: ČT24)