Skanzen v Přerově doufá v další rozšíření lidových staveb

Přerov nad Labem – Muzeum v přírodě v Přerově nad Labem se možná rozroste o nové expozice. Další památkově chráněné objekty by mohly do jednoho z nejstarších skanzenů v Evropě přibýt díky projektu za 11 milionů korun. Návštěvníci lidové architektury si tak navíc možná prohlédnout funkční kopii kovárny, kapličku nebo roubenou a pilířovou stodolu.

„Rádi bychom v dolní části postavili zhruba pět až šest objektů, které by uzavřely stávající dvory. Roubený dvůr s podsíní je typické stavení pro severovýchodní část nymburského okresu. Další by byla roubená a pilířová stodola, transfer památkově chráněného objektu, funkční kopie kovárny a výstavba kapličky,“ uvedl ředitel Polabského muzea Jan Vinduška. Spodní část areálu muzea byla navržena jako ukázková polabská náves a tyto objekty by ji podle Vindušky dobře doplňovaly.   

Podle středočeského radního pro kulturu Zdeňka Štefka by se mohly na projekt uvolnit finance nejdřív příští rok, kdy budou vyhlášeny další výzvy dobových projektů. Před dvěma lety se do skanzenu investovalo 1,5 milionu korun na údržbu objektů. Rozšíření ve skanzenu plánují už několik let, ale zatím stále čekají na rozhodnutí Středočeského kraje, zda jim na něj přispěje.

  • Skanzen v Přerově autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK
  • Skanzen v Přerově autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK