Zbaví se ústecký Střekov zápachu?

Ústí nad Labem – Původci zápachu, na který upozornili obyvatelé ústecké čtvrti Střekov, byli odhaleni. Potvrdilo se, že pochází hned z několika provozů společností, které sídlí v areálu bývalé továrny Setuza. Jejich vedení musí společně navrhnout, jak dalším únikům zabránit.

Místa, kde zápach obtěžuje obyvatele Střekova nejvíc, nebylo třeba dlouho hledat. Pátraní po tom, odkud se šíří, ale trvalo rok. Teď už je podle odborníků jasno. Námitky, že pachy nelze změřit, odmítají. Specialistka na měření pachových látek ze společnosti Odour Petra Auterská říká, že zápach se dá měřit. Prý existuje i evropská norma a měří se v mnoha evropských zemí.

Firmy označené za původce zápachu se k výsledkům měření postavili různě. Některé už mají jasno, ostatní původci zápachu zatím mlčí. Všichni ale musí říct, co chtějí udělat už do konce května. Okna dokořán ale ještě lidé na Střekově otvírat nemohou. Tomu, že zápach brzy zmizí úplně, nevěří ani experti na stav ovzduší. Podle Jana Hájka z České inspekce životního prostředí jde o běh na dlouhou trať.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdalena Hanáčková informovala, že provozovatele lze pokutovat. Pokud výrobci nestihnou první úpravy do konce října, čeká je ale horší věc než pokuty, a to změna integrovaného povolení. Ta muže výrobu, která obtěžuje, omezit, nebo i zastavit.