Karvinská ubytovna Předvoj má závažné nedostatky

Karviná – Už přes dva měsíce nemá přístup do koupelny a stejně jako desítky dalších lidí se myje ve dřezu a taky v něm pere. Teď se žena z karvinské ubytovny Předvoj obrátila na ČT. Kontrola hygieniků závažné nedostatky potvrdila. Provozovatel je musí odstranit.

Stěžovat si před kamerou mají lidé z ubytovny strach. Kdyby přišli o toto bydlení, mohli by skončit na ulici. Ukázat tvář se nebojí paní Jarmila. Dva roky před tím žila v lese, tak ji nic nerozhodí. Říká, v kuchyni u jednoho kohoutku se myje skoro 30 lidí. Navíc tam perou i prádlo a umývají nádobí.

„Ta porucha se jeví jako poměrně rozsáhlá a opravdu tady bude zapotřebí součinnosti se stavebním úřadem,“ informoval mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Radim Mudra. Návštěvy jsou zakázané, do ubytovny provozovatel štáb ČT nepustil. Opakovaně nezvedá ani telefon.

Reportáž Radka Wiglasze a Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Hygienici se do Předvoje vracejí pravidelně. Štěnice, špína, plíseň – to je evergreen. I přesto žádné pokuty nepadnou. Podle Radima Mudry jde prý o provozní problémy, které má dnes 70 procent obyvatel. V Moravskoslezském kraji takhle bydlí už tisíce lidí. Typický případ – stát měsíčně přispívá pět až osm tisíc korun na osobu. Početné rodiny zaplatí i 20 tisíc za jeden pokoj. 500 ubytovaných znamená pro provozovatele zhruba dvoumilionovou tržbu za měsíc.