Policie na Vysočině zadržela 4 kila pervitinu a efedrin na dalších 5

Onšov (Pelhřimovsko) – Nový vysočinský drogový „rekord“ zaznamenali policisté, kteří odhalili varnu ve vsi Chlovy u Onšova na Pelhřimovsku. Zadrželi téměř čtyři kilogramy pervitinu a navíc množství efedrinu, ze kterého by bývalo bylo možné vyrobit přes dalších pět kilogramů drogy. Ve vazbě jsou tři muži, které policie při zátahu zadržela, podle kriminalisty Pavla Kubiše jim hrozí až osmnáctileté tresty.

Při zátazích na výrobce drog se policisté dostanou nanejvýš k desítkám gramů omamných látek, v Chlovech to ale byly hned kilogramy. „Bylo to jako malá továrna na pervitin,“ podotkl Pavel Kubiš. Varna byla podle něj dobře vybavena, muži, kteří pervitin vyráběli, měli dýchací přístroje pro práci s chemikáliemi i drtičku prášků.

Děním v chalupě na Pelhřimovsku, již si trojice Vietnamců pronajala, se policisté zabývali delší dobu. Zprvu si ale mysleli, že tam nájemci pěstují marihuanu – k tomu je dovedly i dlouhodobé zkušenosti. Podle pelhřimovského kriminalisty Luboše Jakoubka odhalí policie každý rok jednu až dvě pěstírny marihuany, kterou provozují vietnamští občané. V průběhu posledního měsíce ale policie zjistila, že tentokrát jde o varnu pervitinu, což je ve vietnamské komunitě novinka.

Největší odhalený případ výroby drog na Vysočině může obviněným „vynést“ také velmi vysoké tresty. Vzhledem k množství zadržené drogy se na podezřelé muže vztahuje nejpřísnější sazba tohoto trestného činu – pokud soud uzná jejich vinu, mohou tři muži strávit ve vězení až osmnáct let.