Dodávku vody pro Prahu 4 se podařilo obnovit

Praha - Zhruba 70 tisíc Pražanů bylo dnes odpoledne a večer bez vody kvůli havárii potrubí v Praze 4. Oprava potrubí potrvá až do úterního večera, dodávky vody do postižených oblastí se však podařilo dnes krátce před 22:00 obnovit. V některých místech v následujících hodinách může být nižší tlak vody. Postiženo bylo celkem šest oblastí - Budějovická, Pankrác, Nusle, Michle, Kačerov a Vyšehrad.

Vodařům se podařilo přepojit postiženou oblast na náhradní trasy, kromě nižšího tlaku vody ve vyšších patrech domů by neměly být s dodávkami větší problémy. Ačkoli dodávky vody se podaří obnovit ještě dnes, oprava poškozeného potrubí potrvá asi až do úterního večera. Práce by měly skončit kolem dvacáté hodiny.

Voda začala unikat před 14:00 z potrubí o průměru půl metru v Hanusově ulici. Postupně se ji podařilo zastavit a odčerpat z výkopu, večer se však ukázalo, že oprava potrubí si vyžádá více času, než se předpokládalo. „V místě opravy je několik kabelovodů a zemní práce musí probíhat pomalu a velmi opatrně,“ uvedl Pokorný.

Dělníci PVK se odpoledne pokoušeli oblast takzvaně „přepásmovat“, tedy zajistit přísun vody z potrubí v jiné oblasti. „V rámci manipulací na vodovodní síti se podařilo plnohodnotně obnovit dodávku vody pro sídliště Baarova,“ informoval Pokorný. PVK zásobuje vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy i blízkého okolí. Vyčíslení škod je podle mluvčího PVK Ondřeje Pokorného otázkou několika dalších dnů. Předběžně ale mluví o stovkách tisíc korun.