Údajně špatný stav křivoklátských lesů má první oběť

Křivoklát - Kontrola v křivoklátských lesích stála místo tamního správce. Ministr zemědělství Petr Bendl si na stav křivoklátských porostů a přemnoženou zvěř stěžoval. Lesy ČR teď slibují nápravu. Odpůrci národního parku, který má na Křivoklátsku vzniknout, tvrdí, že jde o účelovou kauzu.

Na základě nařízené kontroly poslaly Lesy ČR na Křivoklát svou inspekci. Podrobné výsledky kontroly nekomentovaly, odvolaly ale zdejšího lesního správce. „Přijatá opatření do budoucna skýtají záruku, že dojde ke zlepšení lesa,“ uvedl Zbyněk Boublík, mluvčí společnosti Lesy ČR.

Odvolaný lesní správce Pavel Rus vyjádření odmítl. Na to, že křivoklátské lesy skutečně nejsou v dobrém stavu, ale upozorňují i ochránci přírody. Zvěř podle nich ničí porosty a z lesů mizí vzácnější dřeviny, jako břeky nebo třešeň ptačí. „Poškození křivoklátských lesů je dvakrát až třikrát horší, než je celostátní průměr, což je velmi alarmující,“ uvedl Petr Hůla, vedoucí Správy CHKO Křivoklátsko.

Naopak Česká lesnická společnost tvrdí, že lesy prosperují, například v nich přibývá listnáčů, a problém je uměle vytvořený. „Kontrola byla trošičku účelová, měla sledovat cíl podpořit důvody pro zřízení národního parku. Stav lesů je dobrý, dokonce se neustále zlepšuje,“ uvedl Miroslav Pecha, předseda České lesnické společnosti, Křivoklát. Národní park má vzniknout právě kvůli mimořádně cenným lesům, a to jižně od Křivoklátu, podél Berounky. Zákon by měl jít do vlády během několika měsíců.

Milan Brunclík ke křivoklátským lesům (zdroj: ČT24)