Na horách se v zimě zranilo přes 6000 lidí, o desetinu více než loni

Praha – Stále neopatrněji se chovají lidé, kteří se v zimě vydají na české hory. Letos zasahovala Horská služba u 6 636 zásahů, oproti loňskému roku se jejich počet zvýšil o dvanáct procent. Většina lidí utrpěla zranění při lyžování na sjezdových lyžích nebo snowboardech, horští záchranáři také museli ve 44 případech hledat ztracené lidi v terénu. Dvanáct lidí se letos v zimě z hor nevrátilo.

Nejčastěji v zimě zasahovala krkonošská horská služba, její pracovníci pomohli 2 297 lidem. „Následují Jeseníky s 884 a Orlické hory se 793 zásahy,“ přiblížil náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Podle celorepublikového náčelníka horských záchranářů Jiřího Brožka na horách přibylo těžkých zranění, u kterých musela zasahovat i letecká záchranná služba. „I přes stálou kampaň za používání lyžařských přileb a akci Chraňte mozky, která začala předloni na podzim a na které se masivně podílíme, přibylo v letošní zimě úrazů hlavy – 1 059 a počet stavů bezvědomí,“ zdůraznil Jiří Brožek. Těžkých zranění bylo dokonce tolik, že přes výrazné zvýšení celkového počtu zraněných lidí meziročně poklesl počet lehce zraněných.

Zranění utrpěla také řada lyžařů ze zahraničí. „Nejvíce, stejně jako v minulé sezoně, Poláků, Němců a Holanďanů,“ upřesnil Adolf Klepš.

Zima ale záchranáře i potěšila – především když se ukázalo, nakolik účelné bylo zavedení jednotného čísla tísňového volání 1210. „Jednotné číslo Horské služby 1210, které začalo fungovat v prosinci 2012, využilo během zimní sezony velké množství lidí. Dá se říci, že jeho použití významně přispělo k urychlení celé řady záchranných akcí,“ upozornil krkonošský náčelník Klepš. Lidé, kteří se ocitli v nouzi, podle něj také často používali aplikaci Horské služby pro chytré mobilní telefony, která pomáhá s určením přesného místa a navedením záchranářů.

Aby alespoň léto bylo klidnější, připravila Horská služba společně s agenturou Czech Tourism a oddělením BESIP ministerstva dopravy dvě kampaně. Seznámit nejmladší turisty s nástrahami hor, ale i jejich krásami má projekt zaměřený na sbírání razítek s názvem S Jetíkem po českých horách. Pro cykloturisty – a to nejenom dětské – je potom určena kampaň Na kole jen s přilbou. „V rámci tohoto projektu se můžete od června do září setkat ve všech horských oblastech s cyklohlídkami, jejichž úkolem je upozorňovat cyklisty na důležitost používání ochranných přileb,“ uvedl Brožek.