Pražský maraton opět zde, s ním zákazy vjezdu i výluky MHD

Praha – Ulice v širším pražském centru uzavřel Pražský maraton. Omezení se dotýkají chodců, řidičů i cestujících v městských tramvajích a autobusech, průběžně bude policie uzavírat různá místa až do 17 hodin. Většina uzavírek je krátkodobá, výjimkou jsou některá místa v okolí Staroměstského náměstí, kde je start a cíl Pražského maratonu.

Pražskými ulicemi podle pořadatelů aktuálně běží přibližně 10 tisíc závodníků, kteří plní především vltavská nábřeží od Podolí a Smíchova po Holešovice a Karlín. Ze Staroměstského náměstí běžci odstartovali v 9 hodin a podle odhadu pořadatelů by měl poslední závodník dospět do cíle kolem 16. hodiny. Celý závod má totiž sedmihodinový limit.

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody provázejí běh – po nedávném útoku na Bostonském maratonu – nebývalá opatření. „Vzhledem k tomu, že bezpečnost je pro nás prioritní, učiníme vše, co je možné, a využijeme k tomu všech technických i lidských zdrojů,“ uvedl.

Nejdéle budou uzavřena pražská nábřeží – na Dvořákovo nábřeží severně od náměstí Curieových a na nábřeží Ludvíka Svobody se nikdo nedostane do 16 hodin, ještě déle bude uzavřena Pařížská a Železná ulice. Výrazná omezení se dotýkají také Smetanova nábřeží, Křižovnické ulice, Mánesova mostu, mostu Legií a Kosárkova nábřeží a také dolní části Václavského náměstí. Na Smíchově bude po většinu dne uzavřena část Strakonické a Nádražní, v Holešovicích postihne uzavírka nábřeží Kapitána Jaroše i Bubenské nábřeží a okolí včetně části Severojižní magistrály. Uzavírky jsou i na dalších místech, kudy se maratonci pohybují, potrvají většinou dvě až čtyři hodiny.

Kromě ježdění po pražském centru nebudou moci řidiči na mnoha místech ani zaparkovat. Zákaz bude platit v ulicích 17. listopadu, Celetná, Dvořákovo nábřeží, Kosárkovo nábřeží, Králodvorská, Křižovnická, Malostranské náměstí, Masarykovo nábřeží, Mostecká, Na Příkopě, Národní, Ovocný trh, Pařížská, Revoluční, Smetanovo nábřeží, Staroměstské náměstí, Tomášská, U Plovárny a Valdštejnská.

Kdo před zákazy vjezdu a parkování zkusí uniknout tramvají, nepomůže si. Kvůli maratonu vyhlásil dopravní podnik rozsáhlé výluky, které nejvíce postihnou linky 1, 8, 14, 17, 18, 24 a 25 a 207, krátkodobě i další linky. Tramvaje číslo 17 uzavřenou oblast objíždějí poblíž Staroměstského náměstí po trati přes náměstí Republiky nebo přes Malostranskou, a to od až do 16 hodin. Linka 18 oblast Národní a Smetanova nábřeží objíždí přes Václavské náměstí, Vltavskou a Letenské náměstí, později přes Újezd. Tramvaje 1, 14, 24 a 25 se potom vyhýbají dolní části Holešovic a Bubenskou ulici objedou přes Ortenovo náměstí, resp. okružní linka 14/24 bude končit na Výstavišti.

Podle dopravního podniku udělají cestující nejlépe, když využijí metro. Do jeho tras by se závodníci dostat neměli.

Trasa Pražského maratonu:

Staroměstské náměstí – Pařížská – Čechův most – nábřeží Edvarda Beneše – Valdštejnská – Tomášská – Malostranské náměstí – Mostecká – Karlův most – Křižovnické náměstí – Křižovnická – náměstí Jana Palacha – Mánesův most – Kosárkovo nábřeží – U Plovárny – nábřeží Edvarda Beneše – nábřeží Kpt. Jaroše – Bubenské nábřeží – Komunardů – Jateční – Jankovcova – Libeňský most – Štorchova – Voctářova – Švábky – Rohanské nábřeží – nábřeží Ludvíka Svobody – Dvořákovo nábřeží – Pařížská – Staroměstské náměstí – Železná – Ovocný trh – Celetná – Na Příkopě – 28. října – Národní – Masarykovo nábřeží – Rašínovo nábřeží – Svobodova – Na Slupi – Sekaninova – Jaromírova – Na Slupi – Svobodova – Rašínovo nábřeží – Podolské nábřeží – Rašínovo nábřeží – Palackého most – Lidická – Nádražní – Vltavská – Svornosti – Strakonická – Hořejší nábřeží – Nábřežní – Janáčkovo nábřeží – most Legií – Smetanovo nábřeží – Křižovnická – Mánesův most – Kosárkovo nábřeží – U Plovárny – nábřeží Edvarda Beneše – nábřeží Kapitána Jaroše – Bubenské nábřeží – Komunardů – Jateční – Jankovcova – Libeňský most – Štorchova – Voctářova – Rohanské nábřeží – nábřeží Ludvíka Svobody – Dvořákovo nábřeží – Pařížská – Staroměstské náměstí