Meziříčko chce zasypat rybník, vznikl načerno

Meziříčko (Třebíčsko) – O obecní rybník, který vznikl před dvaceti lety, možná přijde Meziříčko na Třebíčsku. Úředníci zjistili, že ho majitel postavil bez povolení, proto nařídili vodní plochu zasypat. Vlastník se k tomu nechystá, tvrdí, že rybník není stavba, a naopak zkrášlil krajinu.

Osudem meziříčského rybníka se zabývali úředníci v Meziříčku i Moravských Budějovicích, jejich postoje se přitom významně lišily. Ti z odboru životního prostředí chtěli rybník zachovat, protože v něm žije například chráněný skokan krátkonohý, ovšem klíčové stanovisko meziříčské radnice, které patří část zaplaveného pozemku, bylo opačné. „Rozhodně nepřipadá v úvahu, aby cizí stavba byla na našem pozemku,“ zlobil se starosta Miroslav Pátek. Podle Jaroslava Kotrby z budějovického odboru životního prostředí tak nad ochranou přírody zvítězily antipatie mezi vedením obce a stavebníkem rybníka Miroslavem Skalickým. „Proto nedošlo ke konsenzu a nebylo možné řešit to jinak než vydáním rozhodnutí o odstranění stavby,“ shrnul Jaroslav Kotrba.

Sám Skalický ovšem upozornil, že o místo, kde je teď rybník, dříve obec neměla nejmenší zájem: „Byla tady černá skládka, kterou jsem uklidil, a byla tady bažina, která se vyčistila.“ To ale dnešní radnici nezajímá – trvá na zasypání rybníka. „V dnešní době nelze opomíjet vlastnické právo, které je nedotknutelné,“ zdůraznil starosta Pátek s tím, že obci patří zhruba polovina rybničního dna.

Zánik rybníka ale ještě není na pořadu dne. Miroslav Skalický oznámil, že je připraven se o budoucnost rybníka soudit. Jak ale případný soud rozhodne, není jasné. Podobný spor se totiž na Vysočině ještě nevyskytl, rybník dosud nikdo zrušit nechtěl. Úřady v kraji naopak za posledních deset let vydaly povolení ke stavbám 23 nových a k opravám asi 30 stávajících vodních ploch.

Radovan Daněk o sporu o rybník v Meziříčku (zdroj: ČT24)